Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Kerstkoelkaststress

Lees de column van HildeHelp! Mijn koelkast is te klein voor kerst. Met nog slechts ruim een week te gaan, slaat de kerststress nu al toe. Het diner dat ik in gedachten heb voor mijn gasten vergt namelijk nogal wat voorbereiding en heeft een lange lijst ingrediënten. Ik zie de bui al hangen: dat wordt lastminuteshoppen en hopen op een koufront zodat ik wat spullen op het balkon kan bewaren.

Kerstdiners zijn bij uitstek toch wel de maaltijden waar een hoop room, kaas en verse kruiden bij komt kijken. Maar tegelijkertijd wil ik het ook niet allemaal te ongezond d maken, dus voeg ik er een hele bups groenten aan toe. En waar bewaar je al dat lekkers? Juist, in de koelkast. En nu is het dus zo dat ik niet echt een formaat koelkast heb van heb ik jou daar. Helaas. Dus dat wordt weer proppen, wachten met inkopen, en stressen.

Ik heb inmiddels een heel kerstinkopensysteem ontwikkeld. Dat betekent minstens drie boodschappenlijstjes: eentje voor de 'droge' waar, dus lang houdbare producten zoals blikgroente, afbakbroodjes, kruidenmengsels, frisdrank en wijn, en taartmix. Scheelt alvast wat gesjouw. Het tweede lijstje is voor spullen die mogelijk uitverkocht raken en eventueel in de vriezer kunnen worden bewaard. Zo hou je in de weken voor kerst nog zo veel mogelijk ruimte over voor de normale boodschappen, al wordt het al zichtbaar voller. Maar ja, ik wil niet het risico nemen dat dat stuk lam of die gevulde kalkoen nergens meer verkrijgbaar is en ik mijn gasten moet opzadelen met plofkip, al is het dan met een cranberryrozemarijnsaus. En de laatste gang naar de grootgrutter of markt is die vlak voor kerst, waar je aansluit in een file voor groenten, verse kruiden, kazen en andere melkproducten.

Maar goed, dan heb je wel alles en kun je in relatieve rust (met de nadruk op relatief), beginnen aan je driesterrendiner. Om je vervolgens, als alle gasten je huis dankbaar hebben verlaten, af te vragen waar je in hemelsnaam ruimte gaat vinden voor al die restjes eten. En je ook te bedenken dat je eigenlijk al in de supermarkt had moeten zijn voor die vijf pakken bladerdeeg voor appelflappen, omdat die ook altijd zo snel uitverkocht raken. Zucht. Kerst valt echt niet mee,

Bekijk ook

Aan huis gekluisterd door broodrecept
Ik heb mijn eigen zuurdesemcultuur opgericht, zoals ik vorige week al schreef. Met veel liefde geef ik 'm regelmatig wat voedsel (water en meel), waarna er mooie bubbels verschijnen: het leeft! En dan...ja, dan is het hoog tijd om er een lekker brood mee te bakken. En daar neem je dan ook de tijd voor.

(1)

  • De oplossing is heel eenvoudig: vier kerst twee dagen eerder. Precies even gezellig... minder stress, net zo donker weer en als iedereen zich rot loopt te sjouwen lig jij met een voldaan gevoel voor apegapen. Met Kerst koop je 's middags laat voor minder geld de restjes, kun je nog dagen voort. Gewoon minderen kan natuurlijk ook.
    Reactie door Gerard van der Leeuw

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven