Oostenrijkse recepten
Ben je op zoek naar de recepten uit oostenrijk? Kijk dan bij al onze
Oostenrijkse recepten.
Ontbijt in Oostenrijk
Een typisch Oostenrijks ontbijt bestaat uit een broodje met jam, vleeswaren of kaas. Men drinkt hier normaal gesproken koffie, thee of sap bij. Halverwege de ochtend eet men vaak nog een snack, bijvoorbeeld een boterham met kaas of ham.
Avondeten en lunch
Vroeger was de lunch altijd de belangrijkste maaltijd van de dag, tegenwoordig is het diner de meest uitgebreid maaltijd. Een typisch Oostenrijks diner kent twee tot zeven gangen. Er wordt meestal gestart met een voorgerecht, een soep en een hoofdgerecht. Het hoofdgerecht wordt geserveerd met een à twee bijgerechten. Vervolgens nuttigt men het dessert. Gedurende de maaltijd wordt bier of mousserende wijn (Sekt) gedronken. Na afloop van het diner drinkt men een schnaps, een sterke alcoholische drank.
Typisch Oostenrijkse gerechten
De Oostenrijkse keuken is beïnvloed door onder andere de Italiaanse, Tjechische, Duitse en Hongaarse keuken. De regionale Oostenrijkse keuken wordt echter steeds populairder. Een van de bekendste Oostenrijkse gerechten is de schnitzel, gemaakt van gebraden kalfs-, varkens- of kippenvlees. Er zijn verschillende soorten schnitzel: de Wienerschnitzel is gepaneerde kalfsschnitzel, de cordon blue wordt gevuld met kaas en ham en de zigeunerschnitzel wordt gekruid met paprika. Een ander populair gerecht is germknödel. Dit is een deegspecialiteit. De kogelvormige lap brooddeeg wordt gevuld met powidl, een pruimenmoes. Germknödel wordt vlak voor het serveren met gesmolten boter overgoten en met poedersuiker bestrooid. Een populair Oostenrijks toetje is Sachertorte, een Weense taart die gemaakt wordt van chocoladecake, chocoladeglazuur en abrikozenmarmelade. Sachertorte wordt geserveerd met slagroom.
Dranken in Oostenrijk
De nationale drank van Oostenrijk is Almdudler, een frisdrank die gemaakt wordt van Oostenrijkse kruiden. Almdudler wordt regelmatig gemengd met witte wijn. Ook warme chocolademelk, gemaakt met zware room, is erg populair in Oostenrijk. Bekende wijngebieden in Oostenrijk zijn Neder-Oostenrijk, Stiermarken en Burgenland. Schnaps (in Oostenrijk ook wel ‘obst’ genoemd) wordt gemaakt van fruit en heeft een alcoholpercentage van ongeveer 40%.
Populaire streek-en landsgerechten
heeft vele populaire bekende gerechten welke kenmerkend zijn voor de oostenrijkse keuken. Hieronder vind u enkele gerechten die wij beschouwen als typisch oostenrijkse recepten.
Klik op een receptnaam om een zoekopdracht te starten.
Typisch Oostenrijkse ingrediënten
In de Oostenrijkse keuken maakt men vaak gebruik van de volgende ingrediënten.
- Ham
Gekookte ham smaakt koud en warm. Het is een favoriet onderdeel van de broodmaaltijd of bij het koude buffet. In warme gerechten doet hij het goed. Denk hierbij aan omeletten ... - Kaas
Kaas kan gebruikt worden in salades, als broodbeleg, bij de borrel (op een toastje), als dessert (kaasplankje) om gerechten mee te gratineren of in kaassauzen. ...
De 10 laatste Oostenrijkse recepten
In de rijen hieronder worden de 10 laatste toevoegingen uit Oostenrijk op onze site opgesomd.
- Tiroolse kaasgnocci met ham
Met gnocchi, gruyere en parmezaanse kaas uit Oostenrijk
4 porties - 15 minuten
Pastagerechten - bettyvandijk - Aardappelsalade uit de Alpen
Met aardappelen, blanke wijnazijn en kummel uit Oostenrijk
4 porties - 15 minuten
Streekgerechten - jokesk - Kaiserbroodjes
Met patentbloem, gist en roomboter uit Oostenrijk
15 porties - 30 minuten
Broodgerechten - louca -
- Eierspätzle met champignons, ui, spek en kaas
Met eierspatzle, kastanjechampignons en gerookte spekreepjes uit Oostenrijk
4 porties - 20 minuten
Hoofdgerechten - tollertjes - Oostenrijkse goulashsoep
Met runderpoulet, paprikas en tomatenpuree uit Oostenrijk
4 porties - 3 uur
Maaltijdsoepen - bettyvandijk - Kaiserschmarren
Met eieren, melk en bloem uit Oostenrijk
4 porties - 25 minuten
Lunchgerechten - bettyvandijk - BBQ-salade
Met ananas, prei en eieren uit Oostenrijk
4 porties - 20 minuten
Maaltijdsalades - everdina - Kaiserschmarren met fruit
Met eieren, bloem en melk uit Oostenrijk
4 porties - 30 minuten
Nagerechten - bettyvandijk - Weinkraut – witte kool in witte wijn gestoofd
Met witte kool, spekvet en witte wijn uit Oostenrijk
4 porties - 25 minuten
Bijgerechten - Kookkonijn - Tiroler koolsalade
Met witte kool, gerookt spek en karwijzaad uit Oostenrijk
4 porties - 10 minuten
Bijgerechten - Kookkonijn
Kun je er echt geen genoeg van krijgen? Bekijk dan al onze
recepten uit oostenrijk!