Jam maken

Tegenwoordig kost het zelf maken van een potje jam niet langer dan een half uurtje. Er hoeven ook geen grote hoeveelheden meer worden gemaakt. Per keer kun je drie (of vier) potjes maken met het fruit van je keuze en geleisuiker. Dit is gewone kristalsuiker waaraan pectine en citroenzuur is toegevoegd. Pectine komt van nature voor in de celwanden van planten en vruchten. Het zorgt voor binding van het sap van het fruit tot een dikke massa (gelei).


Geleisuiker maakt het bereiden van jam eenvoudig. Er zit altijd genoeg pectine in om van alle fruitsoorten een mooie jam te maken. Niet alle fruitsoorten bevatten namelijk dezelfde hoeveelheid pectine. Geleisuiker vereenvoudigt dus het proces van het maken van jam. De kooktijd wordt ook korter. Vroeger moest je de vruchten  met suiker inkoken tot je de gewenste dikte had bereikt. Met geleisuiker hoef je de vruchten niet langer dan 5 minuten te koken. Een bijkomend voordeel daarvan is dat de smaak van de vruchten nog goed behouden blijft. Het leuke aan zelf jam maken is daarbij dat je iedere keer een andere smaak aan de jam kunt geven door toevoeging van verschillende fruitsoorten en kruiden of, voor de liefhebber: een lekker likeurtje.


Nu kun je kiezen voor minder suiker in de jam, maar het gebruik van suiker heeft wel een belangrijke functie. Jam bestaat normaal voor de ene helft uit vruchten en de andere helft uit suiker. Die suiker is natuurlijk in eerste instantie bedoeld om de jam lekker zoet te maken. Maar suiker beïnvloedt ook de smaak van het fruit. De smaak van het fruit wordt door de suiker sterker en intenser. Ook zorgt de suiker voor een stevige structuur van de jam. Daarnaast heeft suiker invloed op de houdbaarheid. Hoe hoger het percentage suiker, hoe langer de houdbaarheid. Bacteriën voelen zich in een zoet milieu minder goed thuis. Zoete jam zal dan ook minder snel bederven in verhouding tot halfzoete jam. Als je de jam direct uit de pan in schone potten verpakt, blijft ze buiten de koelkast zeker 6 tot 12 maanden houdbaar. Wanneer je de pot voor het eerst weer opent, moet de jam in de koelkast bewaard worden. Halfzoete jam kun je 3 tot 6 maanden bewaren in de koelkast. De halfzoete jam is daarbij niet geschikt om buiten de koelkast te bewaren.





Lees ook