Rode wijn
Hier vertellen wij je alles over Rode wijn. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Rode wijn.
Gebruik van Rode wijn
Rode wijn is lekker om ?gewoon? op te drinken. Men kan ook rode wijn bij het koken gebruiken, bijvoorbeeld bij vlees en gevogelte. De smaak van de wijn bepaalt de keuze van een bepaalde soort bij een gerecht. De frisse fruitige rode wijn past goed bij bereidingen met kip. Volle en ronde soepele wijnen zijn perfecte borrelwijnen, net als zoete rode wijnen. Een krachtige rode wijn is een prima begeleider van varkensvlees. De ronde robuuste rode wijn smaakt goed bij pittig/gekruid eten. Rode wijn is een prima toevoeging om vlees in te stoven. U kunt stoofperen een extra rode kleur geven (en een lekker smaakje) door een scheutje rode wijn toe te voegen.
- zie etiketHoudbaarheid
- verschillende soorten, meestal gesorteerd op land met een van de volgende smaakprofielen licht en fruitig, rond en soepel, krachtig, rond en robuust, zoetSoorten
- Alcoholische drankenCategorie
- neeIn te vriezen
Algemene informatie over Rode wijnen
Rode wijn is een alcoholhoudende drank. Er is rode, witte en rosé wijn. Om rode wijn te maken wordt druivensap met druivenschillen vergist. De schillen zorgen voor de rode kleur.
Wijn wordt meestal per land geordend. Verder worden de wijnen vaak per streek geclassificeerd. Bekende Franse wijnen zijn de Bordeaux, Bourgogne en Côte du Rhône. Spanje produceert de bekende Rioja. Bekende Italiaanse wijnen zijn de Lambrusco en Chianti. Rode wijn wordt geïmporteerd uit alle windstreken van de wereld. De smaakprofielen van rode wijn worden meestal beschreven als: licht en fruitig, rond en soepel, krachtig, rond en robuust, en zoet.
Het hoofdbestanddeel van rode wijn is water. De energie in de wijn is hoofdzakelijk afkomstig uit de alcohol. Vetten, eiwitten en suikers die ook energie leveren zijn in een te verwaarlozen hoeveelheid aanwezig, behalve voor zoete rode wijn. Daar is de hoeveelheid glucose en fructose hoger. De belangrijkste alcohol die tijdens de wijngisting wordt gevormd is ethanol. In sommige wijnen wordt sulfiet als conserveringsmiddel (antioxidant) aan wijn toegevoegd. Zwavel kan ook tijdens het gistingsproces worden toegevoegd om de gisting te stoppen. Over het algemeen kan men stellen dat in goedkope wijn meer zwavel zit dan in dure wijn. Sinds november 2004 is het verplicht dit als allergene stof op het etiket te vermelden als `bevat sulfieten` of `bevat zwaveldioxide`. Teveel sulfiet kan hoofdpijn veroorzaken.
De meeste supermarkten hebben een uitgebreid assortiment rode wijnen. Voor een uitgebreide selectie kunt u beter naar een wijnhandelaar. De wijnhandelaar kan u adviseren over smaak en kwaliteit en helpt u bij het maken van een keuze bij bepaalde gerechten en het eventueel meerdere jaren bewaren. De prijs van een fles rode wijn kan behoorlijk oplopen. Duurdere wijnsoorten hoeven echter niet de lekkerste wijnen te zijn. Dat is een kwestie van persoonlijke smaak.
Rode wijn is, ondanks de alcohol die het bevat, een gezonde drank. Rode wijn bezit namelijk de stof tannine. Dit stofje verwijdt aders en slagaders en vermindert hartziekten. Men moet er uiteraard niet teveel van drinken. Het alcoholpercentage kan per wijnsoort verschillen. Raadpleegt u hiervoor de informatie op het etiket. Te veel alcohol is niet goed, men kan er behoorlijk ziek van worden.
Enkele gebruiksvormen van Rode wijn
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.Onze laatste recepten met Rode wijn
-
Recept
Pompoensoep uit slowcooker48u
-
Recept
Koude Pasta Salade49u5m
-
Recept
Mosselen45m
-
Recept
Ovenschotel met rode aardappel, gehakt en broccoli445m
-
Recept
Rode bietensalade met rondeeleieren420m
-
Recept
Bietensalade met gerookte haring420m