Meloen

Hier vertellen wij je alles over Meloen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Meloen.

Gebruik van Meloen

Meloenen zijn heerlijk puur natuur. U snijdt de meloen doormidden en verwijder de pitjes met behulp van een lepel. Schil de meloen met behulp van een scherp mes en verdeel het vruchtvlees in partjes, bolletjes of blokjes. Voor het maken van de leuke bolletjes zijn speciale meloenbolletjesstekers te verkrijgen. Meloenen geven een mooie kleur aan een zomersalade. U kunt meloen met rauwe ham als voorgerecht presenteren. Meloen geeft lekkere smaak en kleur aan koude kip-, krab- en garnalensalade.

  • Cucumis Melo CucurbitaceaeLatijnse naam
  • 70 soortenSoorten
  • FruitCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Meloenen

Er zijn wel 70 soorten meloenen. In Nederland zult u ze niet alle 70 in de winkel vinden. De bekendste soorten die in Nederland worden verkocht zijn de watermeloen, galia meloen, cantaloupe, en de honing- en suikermeloen. De meloen is familie van de komkommer en is daarmee eigenlijk botanisch gezien geen fruit maar groente. Meloenen worden uit verschillende landen geïmporteerd. Nederland teelt ook meloenen in kas.

Meloenen zijn sappig en zoet van smaak en behoren naast de aardbei tot het populairste zomerfruit. De cantaloupe is de zoetste meloen van alle meloenen. De galia meloen uit Spanje en Israel is honingzoet. Honingmeloenen zijn wintermeloenen. Honeydew uit Spanje is de bekendste soort honingmeloen. De smaak van meloenen kan verschillen per soort. Vaak hangt het af van het klimaat en bodemsamenstelling waar de meloen vandaan komt. Meloenen zijn het hele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt of bij de groenteman. Ze worden namelijk uit verschillende landen in de wereld geïmporteerd. Meloenen rijpen goed na bij kamertemperatuur. Een meloen is rijp wanneer deze een lekkere geur afgeeft. Geeft de onderkant van de meloen mee wanneer u er op drukt, dan is dat ook een teken van rijpheid. Rijpe meloenen zijn enkele dagen houdbaar op een koele plaats (ongeveer 12 graden Celsius). Onrijpe meloenen moet u niet in de koelkast bewaren, omdat de meloen door de kou snel zal bederven. Stukken en partjes meloen kunt u wel enkele dagen in de koelkast te bewaren als u ze strak verpakt in vershoudfolie.

Meloenen bevatten veel caroteen. Dat is goed voor het immuunsysteem en zorgt voor vitaliteit. Bovendien is het een krachtige antioxidant. Hoe feller de oranje kleur, hoe meer caroteen (0,1 tot 2,5 mg per 100 g) de meloen bevat. Meloenen bevatten daarbij erg weinig calorieën (50 per 100 g) en erg veel water (88 tot 95 %).

Enkele gebruiksvormen van Meloen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Meloen