Watermeloen

Hier vertellen wij je alles over Watermeloen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Watermeloen.

Gebruik van Watermeloen

Watermeloen

Watermeloen is een dorstlesser bij uitstek. U kunt hem zo uit de hand eten, of verwerken in een fruitsalade. Hij is het lekkerst als u hem direct uit de koelkast eet. Voor het schoonmaken van de watermeloen snijdt u hem doormidden. U schilt hem met een scherp mes en u verdeeld het vruchtvlees in parten, blokjes of met een speciale meloensteker in bolletjes.

  • Citrullus lanatusLatijnse naam
  • paar dagenHoudbaarheid
  • verschillende soorten, Amerikaanse watermeloen, pitloze watermeloen en de watermeloen met geel vruchtvlees Soorten
  • FruitCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Watermeloenen

De watermeloen is een vrucht van een komkommerachtige plant namelijk de cucurbica. Het is daarmee eigenlijk geen fruit, maar groente! Vanwege het zoete en sappige vruchtvlees wordt zij toch geclassificeerd als fruit. De watermeloen is voor het eerst ontdekt in de Kalahari woestijn (in het tegenwoordige Botswana, Zuid-Afrika). Ontdekkingsreiziger David Livingstone ontdekte in hetzelfde gebied in de 19e eeuw verschillende soorten. Egyptische tekeningen tonen dat de watermeloen al meer dan 5000 jaar geleden bekend was als voedsel. China is de grootste producent van watermeloenen. De Japanners hebben een kubusvormige soort weten te kweken. Ten slotte zijn er naast de ronde, en kubusvormige ook langwerpig gevormde watermeloenen. Naast China zijn landen rond de Middellandse Zee ook belangrijke exporteurs van de watermeloen.

De watermeloen staat vooral bekend als dorstlesser en dat is niet zo gek als je bedenkt dat deze vrucht voor 95% uit water bestaat. Het vruchtvlees is meestal roze tot dieprood. Ook bestaan er soorten met geel vruchtvlees. Naast het hoge watergehalte is de watermeloen rijk aan vitamines (vitamine A, B6 en C), voedingsvezels en kalium. Lycopeen is verantwoordelijk voor de rode kleur. Lycopeen is ook een krachtige antioxidant. Het vruchtvlees heeft her en der verspreid zwarte pitten. Er zijn trouwens ook watermeloenen zonder die zwarte pitten. Het is een behoorlijk grote en zware vrucht. Een gemiddelde watermeloen weegt tussen de 2 en 3 kilo, maar er zijn ook veel grotere. Ze kunnen wel 12 kilo wegen! De Amerikaanse langgerekt gevormde watermeloen met de gestreepte schil kan helemaal enorm groot en zwaar zijn.

Watermeloenen zijn verkrijgbaar in de supermarkt, op markten, en in groente en fruitzaken. In juli en augustus is het aanbod van meloen het grootst. Een rijpe watermeloen heeft een gezonde gladde schil met een dof uiterlijk. De watermeloen moet zwaar aanvoelen en licht zoet geuren. Watermeloenen worden ook vaak in parten verkocht, ingepakt in huishoudfolie. De prijs van de watermeloen gaat meestal per gewicht. Bewaar rijpe watermeloenen op een koele plaats of in de koelkast. Parten meloen zijn nog enkele dagen houdbaar in de koelkast, als zij verpakt zijn in plastic folie.

Enkele gebruiksvormen van Watermeloen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Watermeloen