Kwartel

Hier vertellen wij je alles over Kwartel. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Kwartel.

Gebruik van Kwartel

De kwartel wordt in zijn geheel of in parten gebraden. Meestal wordt de kwartel in de pan aangebraden en vervolgens in de oven (met toevoegingen als appel, pruimen, paddenstoelen, wortelen en courgette ) bereid. Als extra smaakmaker wordt vaak een drank als Calvados, Madeira of Port toegevoegd. Men kan kwartel ook roosteren of grillen.

  • Coturnix coturnix Latijnse naam
  • consumeren dag van aankoopHoudbaarheid
  • mestkwartels en legkwartelsSoorten
  • GevogelteCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Kwartels

De kwartel is een vogel die familie is van de fazant. Het is de enige trekvogel die behoort tot de hoendervogels. Een kwartel is een schuwe, kleine en gedrongen vogel met een korte staart en relatief grote vleugels. Hij is ongeveer 17 centimeter groot en weeg tussen de 100 tot 150 gram. De kwartel heeft aardekleurige veren. Er zijn veel soorten kwartels. Ze worden veel voor de sier gehouden. Op culinair gebied wordt onderscheid gemaakt tussen een mestkwartel en legkwartel. De mestkwartel behoort tot het kleinste vederwild dat gegeten wordt. De mestkwartels worden speciaal voor kwartelwildbraad gekweekt en aangeleverd. Ze worden voornamelijk geïmporteerd uit Frankrijk en Italië. Eigenlijk is de kwartel daarmee dan ook geen wild. Ze worden immers gekweekt. Toch spreekt iedereen (ook professionals) van wild wanneer men het heeft over kwartelvlees. Gebraden kwartel wordt gezien als een delicatesse. De kwartel wordt hierbij gevuld met zaken als pruimen en appel en drank zoals Calvados of Madeira.

Kwartelvlees kan men kopen bij de poelier. Een jonge kwartel heeft een wit vel en roze vlees. Hoe ouder de kwartel is, hoe grijzer het vlees wordt en het vel wordt geler van kleur. Het vlees heeft een zachte smaak. Men kan de kwartel in zijn geheel kopen, of in delen. Hij wordt vaak in delen gemaakt en geconsumeerd.

De jacht op kwartels was tot de 20ste eeuw heel gewoon. Door overbejaging rond het Middellandse Zeegebied en door opkomst van de industriële landbouw zijn de wilde exemplaren zeldzaam geworden. De kwartel behoort nu in de Europese Unie tot een beschermde diersoort, waarop niet meer gejaagd mag worden. Uitzondering hiertoe is het eiland Malta.

Kwartels vindt men ook in het wild in Nederland. In 2005 was er een ware invasie van kwartels. Dit is nu aanzienlijk teruggelopen. Kwartels verbergen zich graag in onkruidvelden of weilanden. Er zijn veel vogelliefhebbers die kwartels houden in een ren of volière. De kleine eitjes van de kwartel worden gezien als een delicatesse.

Enkele gebruiksvormen van Kwartel

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Kwartel