Postelein
Hier vertellen wij je alles over Postelein. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Postelein.
Gebruik van Postelein
Postelein smaakt rauw goed, aangemaakt met een vinaigrette. U kunt de groente ook koken of stoven. De groente hoeft niet lang gekookt te worden. Postelein wordt ook gebruikt voor de bereiding van slaatjes, in de soep of in de stamppot. Winterpostelein is vooral geschikt voor gebruik in salades en in stamppot. Zomerpostelein is wat forser van structuur, de blaadjes en stengels zijn vleziger wat haar zeer geschikt maakt om te koken. Postelein slinkt bij het koken. Voor 2 ons postelein heeft u 350 tot 400 verse postelein nodig.
- Portulaca oleracea, Portulaca sativaLatijnse naam
- maximaal 2 dagen in de koelkastHoudbaarheid
- zomerpostelein en winterposteleinSoorten
- GroentenCategorie
- jaIn te vriezen
Algemene informatie over Postelein
Postelein is een eenjarige plant die wordt gegeten als groente. De plant behoort tot de posteleinfamilie. Postelein groeit vooral in het Midden-Oosten en India. In Iran eet men postelein al meer dan 2000 jaar als groente. In Azië en Suriname eet men de plant ook als groente. In Europa wordt de plant eigenlijk alleen door Nederlanders als groente gegeten. Postelein is geen populaire groente. Er zijn twee soorten postelein, zomerpostelein en winterpostelein. Er schijnt trouwens ook Surinaamse postelein te zijn. De blaadjes van de zomerpostelein zijn ovaal en stevig. Winterpostelein heeft ruitvormige blaadjes. Postelein heeft een lichtzure smaak. De groente kan rauw en gekookt gegeten worden.
Postelein is een seizoen gebonden groente. Ze is vooral verkrijgbaar in de maanden mei, juni, juli, augustus en september. U vindt postelein niet overal. Meestal moet u ervoor naar de groentewinkel. Supermarkten slaan postelein waarschijnlijk niet massaal in vanwege de korte houdbaarheid en het gegeven dat de groente niet gretig aftrek vindt. De supermarkt heeft postelein niet altijd in het assortiment. Postelein is zowel los als in bosjes te koop. Let erop dat de blaadjes een frisgroene kleur hebben. Glibberige blaadjes zijn al aan het bederven! U kunt de groente 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren. U kunt postelein het beste invriezen in de maanden juni, Juli en augustus. U moet de groente dan eerst anderhalve minuut blancheren voordat u ze in de vriezer doet. Postelein hoort tot de groenten die veel nitraat bevatten. Warm gekookte postelein niet nogmaals op, maar gooi overgebleven postelein weg. Door herhaald verwarmen wordt het nitraat omgezet in nitriet en dat is erg ongezond.
Postelein was in Griekenland een populair medicijn voor kwalen aan de urinewegen. Het werkt tevens koortsverlangend en verlichtend bij brandend maagzuur. De groente heeft zeer weinig calorieën is past daarom goed in een vermageringsdieet.
Enkele gebruiksvormen van Postelein
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.Onze laatste recepten met Postelein
-
Recept
Penne met postelein en pancetta425m
-
Recept
Postelein-sjalotjesstamppot445m
-
Recept
Sop Selam Krokot41u
-
Recept
Posteleinstamppot440m
-
Recept
Posteleinsoep440m
-
Recept
Grootmoeders postelein425m