Schorseneren

Hier vertellen wij je alles over Schorseneren. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Schorseneren.

Gebruik van Schorseneren

Schorseneren

Schorseneren worden over het algemeen gekookt gegeten. Ze kunnen net als asperges gegeten worden, puur (gekookt) met een klontje boter. Ze kunnen ook opgediend worden met een bechamelsaus of een kaassaus. Men kan schorseneren ook rauw eten. U kunt ze daarvoor schillen en raspen. Gefrituurde schorseneer kan geserveerd worden als aperitiefhapje. U kunt schorseneer ook in een soep verwerken. Hebt u niet al teveel tijd voor of zin in het schoonmaken van schorseneren, dan kunt u ook kiezen voor het gemak van schorseneren uit blik of pot. Deze zijn direct klaar voor gebruik.

  • Scorzonera hispanicaLatijnse naam
  • vers: 3 tot 10 dagenHoudbaarheid
  • GroentenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Schorseneren

Schorseneren zijn wortels van de schorseneer, een plant uit de composietenfamilie. De wortels worden gegeten als groente. Schorseneren worden in de winter aangevoerd, en zijn een typische wintergroente. Oorspronkelijk groeide de schorseneer in het Middellandse Zeegebied. In de zestiende eeuw werd de groente in Nederland geïntroduceerd. ?Schorseneer?is een naam die afkomstig is van het Italiaanse woord ?scorzone?. Dit betekent vertaald: ?zwarte adder?. Deze naam kreeg de groente omdat ze zo onaantrekkelijk was. De naam werd later uitgebreid naar ?scorza nera?, wat ?zwarte schil? betekent.

De schorseneer werd vooral voor de Tweede Wereldoorlog gegeten omdat het een van de weinige groente was die goed verkrijgbaar was. Misprijzend wordt de groente dan ook tegenwoordig ?armeluisasperge? genoemd. De groente heeft nog andere bijnamen. Omdat het een wintergroente is, wordt deze wortel ook wel ?winterarsperge? of ?winterstaaf? genoemd. De langwerpige, donkere wortels zijn lastig om te schillen. Omdat er tijdens het schillen een kleverige (harsachtige) melksap vrijkomt, moet men dit klusje wel met keukenhandschoenen aan doen. Om deze reden hebben ze de bijnaam ?keukenmeidenverdriet? en ?huisvrouwenleed? verworven.

Er zijn verschillende rassen verkrijgbaar: ?Lange Jan?, ?Triplex?en ?Verbeterde Reuzen Nietschieters?. De schorseneer is een tweejarige plant. De grootste aanvoer van verse schorseneren is in de maand februari. Ze zijn echter wel het hele jaar door redelijk verkrijgbaar, behalve in de maanden juli en augustus. U kunt verse schorseneren bij de groentewinkel krijgen. In de supermarkt vindt u het hele jaar door schorseneren in blik of in glazen pot. Verse schorseneren kunt u bewaren op een koele droge plaats. Ze zijn drie tot tien dagen houdbaar. Ze zijn lastig schoon te maken en de schillen. Het bij het schillen vrijkomende melksap is niet alleen hinderlijk bij het schillen, maar de kookpan en de wortels zelf kunnen snel bruin kleuren. U voorkomt dit door een scheut azijn aan lauw water toe te voegen en hierin direct de schoongemaakte stukken schorseneer in te doen. U kunt de schorseneer ook met schil en al koken (wel eerst schoonboenen). De kooktijd bedraagt tussen de 15 en 20 minuten. Na de kooktijd spoelt u de schorseneren af onder de koude kraan. Daarna kunt de u de schil er af stropen. Deze methode kan wel een wat andere (aarde-achtige) smaak aan de schorseneren geven.

Schorseneren zijn erg gezond. Ze bevatten veel ijzer, vezelstoffen en vitamine C. Schorseneren bevatten inuline. Dit is een zetmeelsoort die is opgebouwd uit fructose. Dit maakt de groente geschikt voor mensen met diabetes.

Enkele gebruiksvormen van Schorseneren

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.
  • Winterasperge
  • Schorseneren
  • Keukenmeidenverdriet
  • Huisvrouwenleed
  • Armeluisasperge
  • Winterstaaf

Onze laatste recepten met Schorseneren