Koolraap

Hier vertellen wij je alles over Koolraap. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Koolraap.

Gebruik van Koolraap

Koolraap is een echte wintergroente. Je vindt in Nederlandse kookboeken niet veel recepten voor koolraap met uitzondering van de oubollige recepten. Nu de vergeten groente de laatste tijd weer erg in de picture is komen te staan dankzij de huidige populaire kookprogramma’s, kun je wel steeds meer verfijnde, lekkere en verrassende recepten op het internet vinden. Je kunt koolraap niet rauw eten. Je moet hem eerst koken of op een andere manier gaar maken. De knol moet geschild worden. Je kunt hem vervolgens in reepjes of blokjes snijden of raspen. De kooktijd bedraagt tussen de 10 en 15 minuten. Het is een heerlijke groente gegratineerd met kaas. Voor de stamppot kun je hem wat langer doorkoken zodat je hem goed kunt pureren. Koolraap combineert goed met varkensvlees (saucijzen, rookworst, ham), maar ook met lamsvlees.

  • Brassica napobrassica, Brassica napus var. NapobrassicaLatijnse naam
  • meerdere wekenHoudbaarheid
  • verschillende rassenSoorten
  • KnolgewassenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Koolraap

Koolraap is een groente. Het is een wortelknol van een plant uit de kruisbloemenfamilie. Het jonge blad van deze plant wordt ook wel snijmoes of snijkool genoemd en kan ook worden gegeten. Koolraap wordt veel verward met de knolraap. Dat is niet verwonderlijk, het is namelijk een product wat ontstaan is uit een kruising tussen kool en de knolraap (ook wel meiknol of meiraap genoemd). Ze lijken ook op elkaar, met het verschil dat de koolraap beduidend groter is en een typische wintergroente is (wat je van de meiknol, het woord zegt het al, zeker niet kunt zeggen). In ieder geval is de koolraap in Nederland nog steeds niet erg populair en behoort het tot de zogenaamde vergeten groente. De koolraap behoorde in de Hongerwinter van 1916 en 1917 tot volksvoedsel in tijden van nood. Deze winter wordt dan ook wel koolraapwinter genoemd. Deze winter was de aardappeloogst mislukt en waren mensen gedwongen koolraap te gebruiken als vervanger. Koolraap wordt de laatste tijd weer wat vaker gebruikt in de keuken en is daarom ook weer wat beter verkrijgbaar bij de groentewinkel en in de supermarkt. Koolraap wordt aangevoerd van oktober tot maart, een echte wintergroente dus. Er zijn verschillende rassen en sommigen worden speciaal geteeld voor consumptie. Zo teelt men in Noord-Holland vooral de Runia, maar er zijn ook soorten met de naam ‘Hollandse roodkop’, ‘Friese Paarskop’ en ‘Gele Groenkop’. De namen verwijzen naar het bovenste deel van de raap. Deze groeit boven de grand uit en verkleurt daarom per soort in verschillende kleuren. Koolraap is een grote knop met een ruwe schil. De knol moet bij aankoop stevig aanvoelen. Rimpelige exemplaren laat je beter liggen, deze zijn al oud en worden kurkachtig zacht van binnen. Koolraap kun je meerdere weken bewaren op een koele, niet al te droge plaats. Je kunt hem invriezen als je hem van te voren 3 minuten hebt geblancheerd. In de vriezer is de koolraap ongeveer 3 maanden houdbaar.

Enkele gebruiksvormen van Koolraap

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Koolraap