Mosterd

Hier vertellen wij je alles over Mosterd. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Mosterd.

Gebruik van Mosterd

Mosterd

Mosterd is een pikante smaakmaker voor verschillende doeleinden. Het wordt veel gebruikt op worst, bij kaas en hotdogs of bij een kroket. Mosterdsaus wordt gebruikt bij vis. Hele mosterdzaadjes worden gebruikt in mosterdkaas. U kunt ook in een stamppot een lepel mosterd voor een extra pittige smaak toevoegen. In de boerenkoolstamppot is dat erg lekker. Mosterdpoeder kunt u in gerechten eventueel vervangen door een gelijke hoeveelheid gladde fijne mosterd uit een potje.

  • gele mosterd (sinapis alba), zwarte mosterd (brassica nigra)Latijnse naam
  • mosterd uit gele, bruine of zwarte mosterdzaden, fijne en groveSoorten
  • KruidenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Mosterd

Mosterd is al lang in gebruik: zowel de Grieken als de Romeinen kenden mosterd. In de Nederlandse taal komt het woord al voor in 1240 na Christus. In de 4e eeuw voor Christus werd mosterd gebruikt als geneesmiddel. Het woord mosterd stamt af van het Latijnse woord “mustum” wat druivensap betekent. Voor dit geneesmiddel werd de mosterd namelijk vermengd met wijn. Mosterd is een kruidenpasta, welke bestaat uit gemalen mosterdzaden, azijn, water, suiker en zout. Daarnaast worden verschillende specerijen of kruiden toegevoegd. De kruidenpasta wordt vooral gemaakt als smaakmaker. Er is geel, zwart en bruin mosterdzaad. Alleen de velletjes die om het zaad zitten zijn gekleurd, van binnen is al het zaad lichtgeel.

De Franse stad Dijon had in de 13e eeuw na Christus een monopolie op mosterd. Hij is scherp van smaak. Franse wetgeving heeft ervoor gezorgd dat de bereiding van Dijonmosterd alleen in de stad Dijon mag worden toegepast. Er worden mosterdzaadjes van zwarte mosterd voor gebruikt. Deze mosterdzaadjes worden in water geweekt tot ze opzwellen. De vliesjes die om de zaadjes zitten, barsten tijdens dit proces. Het geheel wordt gezeefd, waardoor de vliesjes worden verwijderd. De zaadjes worden vervolgens met most (niet vergist druivensap) tot een gladde pasta gemalen.

Ieder land heeft wel verschillende streken of plaatsen waar een eigen mosterdsoort wordt gemaakt van “eigen” ingrediënten en”eigen” bereidingswijzen. Er bestaan pittige varianten en milde, zoete varianten, zoals de Beierse mosterd, ook wel genoemd Sü?er Senf. Düsseldorfer Senf is heel erg pittig. In Nederland wordt op diverse plaatsen mosterd gemaakt. Het zijn vaak grove mosterdsoorten. De basisbereiding van de vele soorten zijn vergelijkbaar met die van de Dijonmosterd. In de winkel kunt u kiezen uit een ruim assortiment van kant en klare mosterd, welke in potjes en tubes in de schappen staan. De smaken variëren van mild tot zeer pikant. U kunt daarbij kiezen tussen fijne (gladde) mosterd en grove mosterd. U kunt in de winkel ook mosterdzaad kopen of mosterdpoeder. Door verhitting wordt de mosterd langer houdbaar gemaakt. U kunt de mosterd in de koelkast heel lang bewaren.

Enkele gebruiksvormen van Mosterd

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Mosterd