Kokkels
Hier vertellen wij je alles over Kokkels. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Kokkels.
Gebruik van Kokkels
Kokkels moeten voor gebruik goed gespoeld worden met zout water om het zand eruit te krijgen. Laat ze in een pan met koud water met veel zout staan en ververs dit een keer. Kokkels behouden een goede smaak door toevoeging van witte wijn met peper en fijngesneden groente. Je kunt ze stoven en eten zoals je mosselen eet. Je kunt ze gebruiken in de vissoep of gerechten waarin schaal- en schelpdieren of vissoorten verwerkt worden. De Spanjaarden gebruiken de kokkel in de paella. Kokkels uit blik worden veel gebruikt voor tapas. Je kunt ze ook rauw eten. In Engeland vinden ze de kokkel uit glas (die ingelegd is in azijn) een smakelijk hapje bij een groot glas Engels bier. Hoewel kokkels een eigen karakteristieke smaak hebben, kunnen ze eventueel in recepten worden vervangen door mosselen.
- Cerastoderma edule of Cardium eduleLatijnse naam
- vers: meteen eten, ingeblikt: 5 jaarHoudbaarheid
- 1 soortSoorten
- SchaaldierenCategorie
- jaIn te vriezen
Algemene informatie over Kokkels
Een kokkel is een schelpdier. Het beestje leeft in kustgebieden, die regelmatig droogvallen. De Latijnse benaming ?edule? betekent ?eetbaar? en ?smakelijk?. Kokkels worden gevist uit de Waddenzee (handmatig) en de wateren rond Zeeland (met grote schepen). De handmatige visserij op kokkels gebeurt op een bepaalde periode van het getij. Het grootste deel van de opbrengst gaat naar conservenfabrieken. De conservenfabrieken leveren het grootste deel van de kokkels, gekookt en ingeblikt aan Spanje. Een klein deel van de vangst gaat in het najaar en de winter naar de versmarkt in Frankrijk. Kokkels worden veel gegeten in Spanje, Italië en Portugal. In Nederland is de kokkel niet zo populair. Zeeuws-Vlaanderen is hierop de enige uitzondering.
Er is altijd veel commotie geweest rondom de kokkelvisserij. Kokkels dienen als voedsel voor de vogels. De kokkelvisserij zou schadelijk zijn voor de vogelstand. Bovendien zouden kokkels schaars zijn geworden. Uiteindelijk mogen de kokkels in het Waddengebied alleen nog maar handmatig gevangen worden. Ze noemen het daar het zogenaamde ?handkokkellen?.
Kokkels zijn niet altijd vers leverbaar. Je kunt aan de visboer vragen of hij diepgevroren exemplaren heeft. Ze worden ook wel gekookt en in zuurstofarme verpakking verkocht. Eén kilo kokkels levert 200 gram kokkelvlees. Kokkels zijn ook verkrijgbaar in potjes (ingemaakt in azijn) of in blik. Je herkent de kokkel aan de oranjegele kam. Een kokkel smaakt zoet-zout. Kokkels in blik zijn wel tot vijf jaar houdbaar. Verse kokkels eet je het liefst meteen na aankoop. Kijk voor kokkels uit de diepvries naar de informatie op de verpakking wat betreft de houdbaarheidsdatum.
Enkele gebruiksvormen van Kokkels
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.- Kokhaan
- Eetbare hartschelp
- Kokkels