Ahornsiroop

Hier vertellen wij je alles over Ahornsiroop. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Ahornsiroop.

Gebruik van Ahornsiroop

Ahornsiroop

Heerlijk als zoetmiddel voor toetjes, dressings, gebak en vooral voor pannenkoeken. Deze siroop bevat veel waardevolle mineralen en wordt ook wel gebruikt als energiehoudend versterkingsmiddel bij sapkuren voor af te slanken of te ontslakken. Zo is ahornsiroop is een onmisbaar bestanddeel in de citroensapkuur. U kunt uw stoofperen in ahornsiroop bereiden. Kinderen vinden de siroop ook lekker op de boterham. Eigenlijk kunt u alle gerechten waar suiker in wordt verlangd, deze vervangen voor ahornsiroop.

  • 1 jaarHoudbaarheid
  • onderscheid in kwaliteit: A, B of C graadSoorten
  • SiropenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Ahornsiroop

Ahornsiroop is een sap, afkomstig van de esdoorn. Een bekende andere naam voor ahornsiroop is de Engelse naam: maple syrup. Het sap is een dunne stroperige vloeistof, die zoet van smaak is. Het sap heeft een hoge concentratie suiker en mineralen. Er zijn verschillende soorten esdoorn, maar voor de productie van ahornsiroop wordt de suikeresdoorn gebruikt. De bomen kunnen 250 jaar oud worden. De Indianen in het noordelijk deel van Amerika (Canada) hebben het aftappen van zoet ahornsap uit de stam van de esdoorn ontdekt.

Voor de winning van het sap wordt de esdoorn van half februari tot begin mei afgetapt. De sapstroom van de boom is in die periode het sterkst. Voor 1 liter ahornsiroop is 40 liter sap nodig. Per seizoen is het slechts mogelijk 1 liter sap per boom af te tappen. Het afgetapte sap wordt door middel van koken ingedikt. De suiker in het sap karameliseert door verhitting. De siroop krijgt op deze manier haar donkere kleur. Gedurende de aftapperiode wordt de siroop steeds donkerder. Dit komt omdat er steeds meer organische stoffen meegaan. Men kan de siroop in drie categorieën onderverdelen, naar kwaliteit. De A-kwaliteit is de beste kwaliteit. Deze wordt gewonnen uit het begin van de winningsperiode. Dit is de meest prijzige siroop. De siroop is lichtbruin van kleur. De B-kwaliteit is donkerder. Ten slotte is er de C-kwaliteit. Deze is het donkerste van kleur en heeft een sterke karamelsmaak.

De gebottelde ahornsiroop bevat 34% water, 66% ahornsuiker en een aantal mineralen en vitaminen. Ahornsap is rijk aan drie essentiële elementen: calcium, ijzer en thiamine. Verder bevat het ondermeer magnesium, fosfor en vitaminen, waaronder riboflavin.

Ahornsiroop wordt gebruikt als zoetmiddel ter vervanging van geraffineerde suiker. Het is rijk aan mineralen en mild zoet van smaak. U kunt ahronsiroop in natuur-, reform-, en gezondheidswinkels verkrijgen. Ahornsiroop is in een luchtdichte verpakking langer dan een jaar houdbaar.Bewaar het blik in de koelkast. Is het blik eenmaal geopend, dan zal de stroop na verloop van tijd langzaam gaan gisten. U kunt de stroop to 70 graden Celsius verhitten, wat de stroop weer goed doet smaken en gebruiksklaar maakt.

Enkele gebruiksvormen van Ahornsiroop

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Ahornsiroop