Kardemom
Hier vertellen wij je alles over Kardemom. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Kardemom.
Gebruik van Kardemom
Kardemom wordt gebruikt in de bereiding van gebak, koekjes en brood. Men kan er ook vlees, vis en rijst mee kruiden. Kardemom wordt veel gebruik in Indiaas snoepgoed. Kardemompoeder kunt u kant-en-klaar in gerechten gebruiken. Kardemompeulen kunnen met zaden mee gestoofd worden in gerechten. U moet de peulen wel voor consumptie uit het gerecht halen: ze zijn licht bitter en stug. U kunt de zaden kneuzen en even in boter of olie bakken, voordat u ze toevoegt aan de ingrediënten. Of u kunt ze roosteren in een droge koekenpan en daarna fijn malen met behulp van een vijzel.
- Elettaria Cardamomum (groene) Amomum subulatum Roxb.(zwarte)Latijnse naam
- groene kardemom en zwarte kardemomSoorten
- SpecerijenCategorie
- neeIn te vriezen
Algemene informatie over Kardemom
Kardemom is een van de oudste en kostbaarste specerijen ter wereld. Kardemom staat bekend als nummer drie in de lijst van meest dure specerijen in de wereld (na saffraan en vanille). Het is familie van gember. Er zijn twee soorten kardemom. De grote heeft zwarte peulen en zaden. De kleine kardemom heeft kleine groene zaden. De zaden van de kardemomplant vormen de specerij. Guatemala is de belangrijkste exporteur van kardemom, waar het minder dan een eeuw geleden geïntroduceerd werd speciaal voor de export.
Kardemom heeft een zoete, scherpe, intense geur en smaakt kruidig, licht pikant naar bergamot, citroen en kamfer. De smaak van de zwarte kardemom is frisser dan die van groene kardemom. Bovendien smaken de zwarte peulen naar rook omdat ze boven houtvuren gedroogd worden. De geur die ze verspreiden doet sterk aan kamfer denken. Zwarte kardemom kan in vrij grote hoeveelheden gebruikt worden en versterkt de smaak van andere kruiden.
Kardemom kan worden verkregen in de vorm van zaden, of in gemalen toestand. Kardemompoeder is in de supermarkt verkrijgbaar. Verse kardemomzaden zijn verkrijgbaar bij Surinaamse, Chinees-Indonesische en Aziatische winkels. De peulen zijn neutraal van smaak, maar worden vaak met de zaden verkocht om de houdbaarheid te verlengen. De peulen kunnen groenig van kleur zijn. Dat is normaal. De peulen bevatten soms nog veel vocht. Doe de peulen in een pot of voorraaddoos en controleer na een dag of de pot of doos niet beslaat. Is dat wel het geval, dan haalt u de peulen er uit om ze op een warme plek te drogen. De smaak en geur van kardemompoeder gaat snel achteruit, dus koopt u het alleen in kleine hoeveelheden. De houdbaarheid controleert u door er aan te ruiken, het moet nog aromatisch geuren.
Kardemom wordt bijgemengd in kruidenmengsels als kerrie en garam masala.
Enkele gebruiksvormen van Kardemom
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.Onze laatste recepten met Kardemom
-
Recept
Weisse Glühwein44u
-
Recept
Rosbief variant Julia Child410m
-
Recept
Suji karakarias (Gefrituurde griesmeelkoeken)445m
-
Recept
Kookarh korma (Korma kip)450m
-
Recept
Kalio lumbu (nat rundvlees)42u15m
-
Recept
Wortelhalwa (wortelgerecht)450m