Tamarindepasta

Hier vertellen wij je alles over Tamarindepasta. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Tamarindepasta.

Gebruik van Tamarindepasta

Tamarinde is een belangrijk ingrediënt in de Aziatische en Afrikaanse keuken. Tamarinde kan worden gebruikt in marinades voor vlees, kip en vis. U kunt Tamarinde ook gebruiken voor het maken van sambal. Ook in gerechten met garnalen wordt gebruik gemaakt van Tamarinde. Tamarinde heeft een zure smaak, vergelijkbaar met appelstroop en kan daarom een prima specerij zijn om limonade of zoete sauzen van te maken. Wanneer u geconcentreerde Tamarinde gebruikt, zijn dat meestal verpakte blokjes vanaf 100 gram. U heeft hiervan slechts een stukje nodig (ongeveer 4 tot 5 pitjes). Dit moet worden geweekt in een kopje met warm water. Hierna perst u de Tamarinde uit en u vangt het sap op. Verwerk alleen het sap in gerechten. Wanneer u gebruik maakt van gezuiverde Tamarinde in een pot, behoort ze ook te worden opgelost in water.

  • Tamarindus IndicaLatijnse naam
  • Tamarinde(peulen), tamarindepoeder, asem, asempitten, asempasta, sampalok, asam jawaSoorten
  • SpecerijenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Tamarindepasta's

Tamarindepasta wordt gemaakt van samengeperste vruchten van de Tamarinde, een tropische boom uit de familie van de Vlinderbloemen. De vruchten zijn 7 tot 20 centimeter lang en hebben een bruine kleur. Oorspronkelijk komt de Tamarinde uit Oost-Afrika. In de prehistorische tijd verhuisde de boom naar India. Hier verspreidde hij zich snel. De boom wordt gezien als sierplant en men maakt gebruik van de peulen in de Oosterse keuken. Het harde hout van de tamarinde wordt gebruikt in de meubelmakerij. Tijdens de slavernij werden de takken van de Tamarinde als zweep gebruikt. Eén Tamarinde levert jaarlijks 300 kilogram vruchten. De boom kan 10 tot 25 meter hoog worden. Hij heeft peulen die gevuld zijn met pulp. Bij de oosterse Tamarinde zitten er 6 tot 12 pitten in een peul. De West-Indische Tamarinde heeft korte peulen met 3 tot 4 pitten.

De pulp van de tamarindepeulen heeft een zure smaak. De pulp wordt in de Oosterse keuken gebruikt om vlees mee in te wrijven opdat het malser wordt. De westerse keuken maakt vlees op eenzelfde manier malser met azijn of citroensap. Tamarinde wordt ook gedroogd en vermalen tot tamarindepoeder. Dit poeder wordt gebruikt in kerriemengsels en chutney. Het vruchtvlees van de tamarinde wordt, samen met de pitten, verkocht in toko’s. Ze worden vaak asem of asempitten genoemd. Soms worden ze geperst in blokvorm. Taramindepasta is hetzelfde als asempasta. Dit is samengeperst vruchtvlees zonder pitten. Tamarindepeulen zijn tot vier weken houdbaar. Tamarindesiroop is een jaar houdbaar. Gezuiverde tamarinde is geopend in de koelkast 3 tot 5 maanden houdbaar. Tamarinde bevat vitamine A en C.

De vruchten van de Tamarinde worden industrieel verwerkt tot tamarindesiroop. Hiervan wordt frisdrank gemaakt. De pulp van de vruchten wordt ook verwerkt in verschillende sauzen, waaronder de worcestersaus. De vruchten, schors en bladeren worden gebruikt voor medicinale toepassingen. Sommige volkeren zien de boom als heilig.

Uit onderzoek is zelfs gebleken dat Tamarinde het lichaam kan helpen met het verwijderen van stoffen die een kater veroorzaken, waardoor het een prima anti-kater middel is. Tamarinde schijnt een positieve werking bij leverontgiftiging te hebben en het proces om alcohol uit het lichaam te verwijderen, te versnellen.

Enkele gebruiksvormen van Tamarindepasta

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Tamarindepasta