Hertenbiefstuk

Hier vertellen wij je alles over Hertenbiefstuk. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Hertenbiefstuk.

Gebruik van Hertenbiefstuk

Hertenbiefstuk is een vrij gemakkelijk stukje vlees om te bereiden. In principe maak je hem op dezelfde wijze zoals je dat met een runderbiefstukje zou doen. Laat de hertenbiefstukjes minimaal een uur voor bereiding op kamertemperatuur komen. Je hoeft hem nu alleen nog maar te kruiden met wat peper en (zee)zout (bij voorkeur vers uit de molen). Het vlees heeft geen andere kruiden nodig. Bak hem dan aan iedere kant mooi bruin. Hertenbiefstuk smaakt het best als je hem slechts kort aanbakt: rood of rosé en dan laat nagaren. Het stukje vlees blijft op die manier lekker sappig. Serveer het vlees op voorverwarmde borden. Bij hertenbiefstuk past een heerlijke portsaus die je hebt laten inkoken voor een extra sterke smaak. Het is een typisch herfstvlees en er past dan ook alle herfstgroente en – fruit bij, zoals kastanjes (kastanjepuree), cranberrycompote, stoofpeertjes et cetera. De wijnen uit de Bourgogne passen hier prima bij.

  • 2 dagen koelkast, 3 weken vacuĆ¼m verpakt, tot 12 maanden vriezerHoudbaarheid
  • damhert, edelhertSoorten
  • WildCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Hertenbiefstuk

Voor hertenbiefstuk wordt het vlees van het edelhert en damhert gebruikt. Hertenvlees heeft een donkerrode kleur. Het is mager, zacht en eenvoudig en snel te bereiden. Het is geschikt voor mensen met een vet- cholesterol en/of caloriearm dieet. Hertenvlees bevat veel ijzer, belangrijke eiwitten en omega 3 vetzuren. Gekweekt hertenvlees heeft een mildere smaak vergeleken met het vlees van het wilde hert. Het jachtseizoen voor het edelhert loopt van augustus tot januari en van februari tot mei. Het vlees van edelhert is stevig, vetarm en roodbruin van kleur. Men gebruikt in de keuken alleen het vlees van kalveren en jonge herten van één tot twee jaar oud. Damherten komen in het wild niet veel meer voor. Ze worden voornamelijk gefokt. Hertenbiefstuk is tegenwoordig zowel bij de plaatselijke slager als in de supermarkt makkelijker verkrijgbaar. Als je hem vers koopt, is hij maximaal twee dagen houdbaar in de koelkast, maar hij smaakt beter als je hem bereid op de dag van aankoop. Je kunt hertenbiefstuk op de dag van aankoop invriezen. Vaak wordt hertenvlees ingevroren aangeboden. Meestal gaat het invriezen wat ten koste van de sappigheid van het vlees. Ingevroren hertenbiefstuk moet zo snel mogelijk in de vriezer worden gedaan. Leg het ingevroren vlees dan ook als laatste in de winkelwagen en zorg dat het thuis zo snel mogelijk in de vriezer komt. Ontdooi de hertenbiefstuk geleidelijk in de koelkast. Afhankelijk van de grootte van de biefstukjes kan dat langer dan 24 uur in beslag nemen! Haal na het ontdooien het vlees uit de verpakking en laat het enkele minuten rusten, tot het weer de oorspronkelijke rode kleur heeft aangenomen.

Enkele gebruiksvormen van Hertenbiefstuk

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Hertenbiefstuk