Basterdsuiker
Hier vertellen wij je alles over Basterdsuiker. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Basterdsuiker.
Gebruik van Basterdsuiker
Basterdsuiker wordt vooral gebruikt in gebak en andere zoete deegwaren. De karamel en suikerstroop in de bruine basterdsuiker zorgen voor een extra mooie, bruine kleur en een lekkere, volle smaak aan verschillende bakproducten en ook aan sauzen. Het product kleurt door het gebruik van bruine basterdsuiker tijdens het bakken sneller bruin. Fabrikanten gebruiken de basterdsuiker omdat het product er langer vers en houdbaar door blijft. De bekende Oer-Hollandse Zeeuwse bolussen danken hun karakteristieke stroperige suikerlaag aan het gebruik van een flinke laag basterdsuiker. Gebak en andere zoete deegwaren drogen door toevoeging van basterdsuiker minder snel uit. Witte basterdsuiker lost sneller op in het deeg vergeleken met kristalsuiker. Als je de suiker alleen wilt gebruiken om de zoete smaak, dan kun je kristalsuiker prima vervangen door witte basterdsuiker. Als je geen basterdsuiker in huis hebt, kun je als alternatief kiezen voor een mindere hoeveelheid kristalsuiker waaraan je een kleine hoeveelheid honing toevoegt.
- witte, gele, bruine, donkerbruine basterdsuikerSoorten
- ZoetmiddelenCategorie
- neeIn te vriezen
Algemene informatie over Basterdsuiker
Basterdsuiker wordt gemaakt van kristalsuiker. Het is een uitvinding uit de Nederlandse keuken. Om basterdsuiker te maken, wordt aan fijn gekookte of fijn gemalen kristalsuiker een karameloplossing (suikerstroop) toegevoegd. De karameloplossing is feitelijk verhitte suiker, ook wel invertsuiker genoemd. Hoe hoger het gehalte aan invertsuiker, des te donkerder de kleur van de basterdsuiker. Dat is het in principe het verschil tussen de witte, gele en bruine basterdsuiker. Donkerbruine basterdsuiker heeft het hoogste gehalte aan invertsuiker (vocht en karamel). Vroeger werd basterdsuiker alleen uit suikerriet gewonnen, maar tegenwoordig gebruikt men om het product goedkoper te maken alleen nog maar witte kristalsuiker waaraan melasse en kunstmatige kleurstoffen worden toegevoegd. Melasse is een bijproduct van de productie van suiker uit suikerriet of suikerbieten. De voedingswaarde van basterdsuiker varieert en is afhankelijk van de hoeveelheid melasse die er in verwerkt is. In melasse zitten namelijk de vitaminen, sporenelementen en vezelstoffen die de voedingswaarde voor het grootste deel bepalen. Basterdsuiker is in alle supermarkten in alle variaties (wit, geel, bruin en donkerbruin) verkrijgbaar. De basterdsuiker ligt in de schappen tussen de andere suikersoorten. Basterdsuiker is onbeperkt houdbaar. In tegenstelling tot gewone suiker heeft bruine basterdsuiker vocht nodig om te voorkomen dat het gaat klonteren. Een oud gebruik is een stukje vers witbrood of een stukje appel in de afgesloten pot of verpakking te voegen om het klonteren te voorkomen. Wanneer de bruine basterdsuiker al klonterig is geworden, kun je het product in een open schaal overdoen en afdekken met een vochtige doek. De suiker zal het vocht in zich opnemen en de klontjes zullen verdwijnen.
Enkele gebruiksvormen van Basterdsuiker
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.Onze laatste recepten met Basterdsuiker
-
Recept
Klassieke English scones410m
-
Recept
Havreflarn (Zweedse havermoutkoekjes)410m
-
Recept
Wortelcake445m
-
Recept
Amandelkoekjes415m
-
Recept
Gevulde koeken415u
-
Recept
Babi ketjap435m