Kwark

Hier vertellen wij je alles over Kwark. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Kwark.

Gebruik van Kwark

Kwark kan gebruikt worden in zoete en hartige gerechten. Een bekende toepassing van kwark is het maken van een frisse kwarktaart. Kwark is ook een bestanddeel van de warme kwarktaart uit de oven. De kwark moet dan wel eerst losgeroerd worden met een eidooier. Anders zou de kwark gaan schiften. In combinatie met eieren zijn er vele ovengerechten mogelijk met de toevoeging van kwark. Kwark kan met vermengen met stukjes fruit en/of honing, voor een heerlijk ontbijt of dessert. Kwark vermengd met kruiden en knoflook, of met radijsjes en bieslook, of komkommer en dille, maakt een heerlijk slank broodbeleg.

  • volle, halfvolle en magere kwarkSoorten
  • ZuivelCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Kwark

Kwark is een zuivelproduct. Het wordt gemaakt van verse melk. Dat kan koemelk zijn, maar ook geitenmelk of schapenmelk. Aan de melk voegt men melkzuurbacteriën toe waardoor de melk gaat stremmen, met andere woorden: dikker worden. Door warmte gaan de vast melkstoffen (wrongel genaamd) zich scheiden van het vocht (wei genaamd). Wat overblijft is kwark. Het vetgehalte varieert per soort. Gemiddeld bevat pure kwark 4% vet en magere kwark vrijwel geen vet. In Nederland wordt de magere kwark variant het meeste verkocht. Kwark is een heel verse kaas. In België wordt kwark “platte kaas” genoemd. De naam verwijst naar het vormloze mengsel. In Frankrijk wordt kwark “fromage frais” genoemd, wat “verse kaas” betekent.

Kwark is te koop in volle, halfvolle en magere soorten. Naast de pure kwark is er ook volop keuze in kwark met toevoegingen zoals vruchten, room, vanille en andere additieven. Pure kwark smaakt mild, fris, zuur. Kwark is lepelbaar en smeerbaar en heeft een gladde structuur. Kwark en kwarkvarianten vindt u in de koeling in de supermarkt. Kwark bewaart u in de koelkast. Het blijft een aantal dagen goed. Raadpleegt u voor de exacte houdbaarheidsdatum de informatie op de verpakking. U kunt kwark oom invriezen. Ontdooien moet u dan wel in de koelkast doen. Dit moet namelijk langzaam gebeuren, wil de smaak en de dikte van de kwark niet achteruit gaan.

In Nederland wordt kwark vooral gegeten als dessert. In Duitsland en België wordt kwark veel bij het ontbijt geconsumeerd, als tussendoortje en als broodbeleg. Kwark is een gezond product. Er zitten weinig calorieën in. Kwark is rijk aan eiwitten en licht verteerbaar. Het past prima in een caloriearm dieet.

Enkele gebruiksvormen van Kwark

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Kwark