Kiplekker met Henk

Ingrediënten

+ -
print

Boodschappen toevoegen Toevoegen aan menu

Keukenspullen

  • Hapjespan
  • Pan

Bereidingswijze

  1. In wat fruit je een gesnipperde en een teentje fijngesneden knoflook op laag vuur.
  2. Laat de glazig worden en doe er dan een paar lepels bij en fruit dit verder mee.
  3. Wanneer het mengsel lekker begint te ruiken dan voeg je een snufje toe, flink wat zwarte en een lepeltje , en een eetlepel of twee .
  4. Laat dit onder voortdurend roeren carameliseren (dat zie je gebeuren:
  5. het papje krijgt een mooie glans!).
  6. Dan de pan van het vuur nemen en rustig wat af laten koelen terwijl je zelf ook even afkoelt.
  7. Dan komt het grote snijwerk:
  8. De kip!
  9. Meestal maak ik van dit gerecht gelijk véél.
  10. Ten eerste omdat het hartstikke lekker is en ten tweede omdat het heel goed houdbaar is door de sambal en .
  11. En ten derde levert de investering inspanning en pijn van nu een forse besparing op in de rest van de week.
  12. In de koelkast (in een schone glazen pot) bewaar je Kiplekker met Henk zo'n dag of 10 en heb je met ongeveer 1 ½ pond kipfilet genoeg om zo'n drie (rijst)maaltijden aan te vullen (gebaseerd op twee personen).
  13. Bovendien leent de smaak zich om eindeloos te variëren met de rest van je maaltijdonderdelen.
  14. Koop (bij de poelier!) lekker verse .
  15. Om de prijs hoef je het niet te laten, die verschilt over het algemeen niet veel van die van de supermarkt; maar om de smaak moet je het zéker wel doen!
  16. Snijd de in stukjes die iets kleiner zijn dan die je voor saté zou gebruiken; niet te miezerig, niet te groot.
  17. Bedenk dat, wanneer je graag met stokjes eet, de partjes nog op te pakken moeten zijn.
  18. Bovendien slinkt de kip tijdens het koken.
  19. Voeg de kip toe aan het inmiddels al weer zacht pruttelende sausje en roer voortdurend totdat je ziet dat de kip het sausje opneemt en dichtschroeit.
  20. Er komt wat kookvocht vrij, maar dat komt later helemaal goed.
  21. Intussen los je 2 eetlepels op in een ½ bierglas water.
  22. Dit gaat bij de kip en je roert totdat je ziet dat het een beetje lijkt te gaan binden. 2 eetlepels gemberpoeder los je op dezelfde manier op en gaan ook erbij.
  23. Goed mengen en je sluit de pan af met een deksel nadat je een aantal salamblaadjes hebt toegevoegd.
  24. Nu laat je het geheel staan op heel laag vuur en roer je af en toe.
  25. Goed opletten dat de zaak niet aanbrandt!
  26. Wanneer de kip 'droog' is gestoofd (dat duurt ongeveer 3 kwartier) laat je haar afkoelen tot lauw.
  27. Dan komt de exotische verrassing:
  28. door het gerecht meng je 4 à 5 eetlepels gemalen ! (Meer mag ook!) Laat je eindproduct goed afkoelen en schep het dan over in een bewaarpot.
  29. De salamblaadjes schep je gewoon mee.
  30. Dat komt de smaak alleen maar ten goede.
  31. Dit gerecht kun je uitstekend koud eten maar portie voor portie opwarmen is ook heel erg lekker.
  32. Een keukentip:
  33. wanneer je de kip gesneden hebt dan leg je de snijplank in de gootsteen en laat je er een paar minuten heel heet water overheen lopen.
  34. Dat scheelt namelijk een salmonellabesmetting.
  35. Behandel overigens zo ook je andere kipgereedschap.
  36. Dan nog een keukentip:
  37. wanneer je gebruik maakt van een hapjespan met een Teflonlaag (helemaal nix mis mee!) gebruik dan na de afwas een oude theedoek om af te drogen.
  38. De trekt een beetje in de Teflonlaag en dat zie je niet bij de afwas terug.
  39. Dat zie je pas wanneer je gaat afdrogen.
  40. Het geel van de krijg je nauwelijks nog uit je theedoeken.
25
25
25

Voedselallergie informatie

Wij helpen graag thuiskoks en koks de bereiding van voedsel voor mensen met een voedselallergie of een bewuste levensstijl gemakkelijker te maken door duidelijke informatie omtrent de ingrediënten te verschaffen. Op basis van de ingredieënten die gebruikt worden om dit recept te kunnen bereiden, kunnen minimaal de volgende allergenen in deze receptuur aanwezig zijn: Tip: Klik op de dikgedrukte dieëten/allergieën om aan te geven met welke voedingsrestricties je te maken hebt. We zullen je (nog) beter informeren en ons aanbod dynamisch afstemmen waardoor je je dieët gemakkelijk kunt aanhouden.

  • Sporen van pinda kunnen voorkomen in olie en sambal badjak
  • Sporen van gluten kunnen voorkomen in sambal badjak
  • suiker past niet in een suiker-arm dieet.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Sporen van noten kunnen voorkomen in sambal badjak
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Sporen van schaaldieren kunnen voorkomen in sambal badjak
  • Sporen van sulfiet kunnen voorkomen in suiker
  • Sporen van soja kunnen voorkomen in olie
  • Sporen van vis kunnen voorkomen in sambal badjak
  • zout past niet in een zoutarm dieet.
Gebruik van onze allergenen informatie is voor eigen risico, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Reacties op dit recept (1)

Kiplekker met Henk heeft een gemiddelde waardering gekregen van 8 / 10 in 1 recensie
RESET

Alle gerechten met kip smaken veel beter als je kip met bot gebruikt i.p.v. kipfilet. Het vlees heeft meer smaak en is niet droog succes met jullie reccepten ik maak er erg vaak gebruik van. Groetj... Lees reactie
Mieke van Dorst 11 december 2011

Voedingswaardetabel

Tip: Bewuster met ingrediënten omgaan? Klik of druk op een voedingswaarde en wij geven aan welk ingrediënt de hoogste bijdrage heeft in desbetreffende voedingswaarde.

Per
portie
Dagelijks
Aanbevolen
Recept
Totaal
Calorieën
1053 kcal
52%4212 kcal
Vetten
16 g.
22%64 g.
Waarvan verzadigd
0 g.
0%0 g.
Waarvan onverzadigd
0 g.
0%0 g.
Cholesterol
0 g.
0%0 g.
Zout
0 g.
0%0 g.
Koolhydraten
1 g.
0%4 g.
waarvan Vezels
0 g.
0%0 g.
waarvan Suikers
0 g.
0%0 g.
Proteinen
0 g.
0%0 g.
Vitamine A
0 µg.
0%0 µg.
Vitamine C
0 mg.
0%0 mg.
Calcium
0 mg.
0%0 mg.
Ijzer
0 mg.
0%0 mg.

Voedingswaardegrafiek

Voedingswaarde grafiek voor Kiplekker met Henk