Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Flammkuchen uit de Elzas


Ingrediënten


Bereidingswijze


Los de gist op in het lauwe water en voeg daar een mespuntje suiker aan toe. Zet 10 minuten terzijde zodat je kunt zien of de gistcellen zich beginnen te vermeerderen. Dit zie je aan het schuim dat erop komt te staan. Gebeurt dit niet dan is de gist niet meer goed en moet je hem vervangen.

Voeg het zout toe aan de bloem en maak hier een bergje van op je werkblad. Maak in het midden een kuiltje en doe daar geleidelijk de giststarter. Meng beetje bij beetje de bloem onder het gistpapje totdat je een kneedbaar deeg hebt. Voeg nu de zachte maar niet vloeibare boter beetje bij beetje toe. Kneed goed door en maak er een gladde bal van. Bestrooi hem desnoods met wat bloem zodat hij niet aan je handen blijft plakken. Druk de deegbal iets plat en leg hem in een kommetje waar je eerst wat bloem in hebt gestrooid tegen het plakken. Dek dit kommetje af met een vochtige doek en zet het ongeveer 1 uur weg op een warme plaats om te laten rijzen tot ongeveer dubbele hoeveelheid. Je kunt dit eventueel in de tot 35º C voorverwarmde oven doen.

Verwarm daarna de oven voor tot 250º C.

Bestuif je werkblad met wat bloem en kneed het deeg na het rijzen nog enkele minuten door. Het deeg moet niet meer blijven plakken, desnoods voeg je nog een beetje bloem toe.
Rol het deeg vervolgens uit tot een dunne plak van enkele millimeters dikte en leg dit in een ingevette, rechthoekige bakvorm of pizzavorm. Vouw de rand rondom een beetje om zodat die een dijkje vormt voor de aan te brengen vulling. Het deeg hoeft hierbij niet aan te sluiten op de rand van de bakvorm maar mag gerust wat kleiner zijn.

Snijd het spek in stukjes en houd het apart.
Snijd de ui in dunne ringen en bak die in een beetje boter of olie glazig. Houd het vuur laag en bak de ui alleen maar glazig en zeker niet bruin.

Doe de roomkaas, de crème fraîche en de eierdooier in een kommetje en roer goed onder elkaar. Breng op smaak met wat zout, versgemalen peper uit de molen en nootmuskaat.
Verdeel dit mengsel over de plak deeg.
Drapeer hier de spekjes en uienringetjes op en druk ze licht in de roomvulling.

Bak de flammkuchen ca. 8 à 9 minuten in de op 250º C voorverwarmde oven. Als je oven die functie heeft zet hem dan op “ grill met hete lucht”.
Let op dat de flammkuchen niet te bruin wordt want dan moet hij eerder uit de oven.

Neem hem uit de oven en laat hem afkoelen tot handwarm. Haal hem dan uit de bakvorm.
Snijd hem in parten en serveer die als hapje bij een heerlijk glas droge witte wijn of nuttig hem als maaltijd. In de Elzas worden ze gewoon uit de hand gegeten.

Serveersuggesties

- De originele Elsässer Flamkuchen wordt met bovenstaand beleg gemaakt, maar overeenkomstig zijn Italiaanse tegenhanger: de pizza kun je eindeloos variëren met het beleg - er zijn allerlei varianten voor een hartige vulling te bedenken zoals: gratineren met allerlei verschillende soorten kaas; beleggen met Franse of Italiaanse pittige kazen op de crème fraîche; beleggen met allerlei soorten paddenstoelen op de crème fraîche, de paddenstoelen vooraf wel even in de koekenpan voorbakken anders krijg je ze niet gaar; de caprese-variant: mozzarella met schijfjes tomaat en na het bakken garneren met blaadjes verse basilicum, en ga zo maar door. - zoete varianten zijn lekker voor de kinderen of als dessert: bestrijk de flammkuchen dun met jam of stroop en leg daar partjes appeltjes op, bestrooid met bruine suiker en kaneel; de appeltjes weer even vooraf in de koekenpan voorbakken - of tussenvormen zoet-zuur: beleg de flammkuchen met plakken bloedworst, bestrooi met wat peper, leg daar gefruite uienringen en gebakken appelschijven op en bestrijk die met een beetje appelstroop - de verhouding roomkaas – crème fraîche is bovenstaand 200 – 50; hier kun je ook 150 – 100 voor kiezen of 100 – 150 naar je eigen voorkeur: dat doen ze in de Elzas ook zo.

Meer Recepten



Allergenen Informatie

Voor dit flammkuchen uit de elzas recept heeft MijnReceptenboek.nl uitgebreide allergenen informatie beschikbaar. Heeft u last van een allergie? Bekijk dan de allergeneninformatie.

Mijn Recensie

Heb je dit recept al gemaakt? Deel het dan nu met ons! Was het lekker? Heb je nog tips voor de bereiding van dit recept? Deel het met ons en wij maken dit recept samen nog beter.

Zelf een recensie plaatsen

Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven