Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord
Broeder recept
Broeder recept

Broeder


Ingrediënten


2

Bereidingswijze


Zeef de bloem boven een kom en voeg het zout toe. Verwarm de melk lauwwarm en los de gist op met wat lauwe melk. Giet de gistoplossing bij de bloem en doe het ei erbij. Al roerend de rest van de lauwe melk er bij gieten tot het een mooi glad beslag is. Het beslag 1 uur afgedekt met een vochtige doek op een warme plek laten rijzen. Was de rozijnen en laat ze goed uitlekken. Schep de rozijnen door het beslag. Laat in een braadpan met een middellijn van circa 20 cm. 1 eetlepel slaolie goed warm worden. Doe het beslag in de pan en bak de onderkant van de broeder op hoog vuur snel bruin. Zet het vuur laag en laat de broeder in 1 uur gaar worden. Neem een breinaald en prik daarmee in het gebak om te zien of het gaar is. Neem de broeder uit de pan. Doe nog een eetlepel olie in de pan en bak ten slotte ook de andere kant van de broeder mooi bruin. Verwarm de stroop, naar gewenst met een beetje boter. De broeder dient warm geserveerd te worden met de warme stroop. In de Zaanstreek werd het broederbeslag in een natte broederzak gedaan, waarna het geheel in een pan water twee uur werd gekookt. De broeder werd met een draadje in plakken gesneden en met een sausje van boter en stroop geserveerd. Ook wel Jan-in-de-zak genoemd. Broeder kan als hoofdmaaltijd of als toetje dienen. De broeder kan ook in een zak of in een cakevorm gekookt worden. Deze kan direct gegeten worden met stroop en boter of men kan de broeder laten afkoelen, in plakken snijden en deze plakken opbakken in roomboter en serveren met stroop of stroopsaus.

Allergenen Informatie

Voor dit broeder recept heeft MijnReceptenboek.nl uitgebreide allergenen informatie beschikbaar. Heeft u last van een allergie? Bekijk dan de allergeneninformatie.

Recensies


Het recept Broeder heeft een gemiddelde waardering gekregen van 9.7 / 10 in 6 recensies

  • Au bain marie kan ook. Ik ben afgestapt van de zak (jan in de zak) en van de oven. Het ging nooit perfect. En nu gaat het zeer goed. Voordat men het beslag gaat maken, de melk en het ei een 1/2 uur to... Lees reactie
    Marian gaf dit recept op 11 maart 2014 5 uit 5 sterren
  • Mijn moeder maakte hier altijd kaneelpap bij. Heerlijk was dat.
    Nellie gaf dit recept op 20 maart 2013 5 uit 5 sterren
  • @Jaap Dol Een echte ouderwetse broeder uit de magnetron. Hoe ouderwets zijn die magnetrons eigenlijk?
    Rotkok gaf dit recept op 18 december 2012 4 uit 5 sterren
  • Broeder beslag: 1 pak zelfrijzend bakmeel, 2 eieren, beetje zout, met melk heel stijf beslag maken, dan in een glazen vuurvaste kom, met 5 cm water er weer boven op,deksel er op, 14 minuten op 600 o... Lees reactie
    Jaap Dol gaf dit recept op 15 oktober 2012 5 uit 5 sterren
  • Hoelang van tevoren moet het gist wachten?
    Rosa gaf dit recept op 13 oktober 2012 5 uit 5 sterren
  • Mijn oma maakt het altijd en ik vind het heerlijk.
    Jorien gaf dit recept op 7 oktober 2012 5 uit 5 sterren
Zelf een recensie plaatsen

Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven