Dessertwijn

Hier vertellen wij je alles over Dessertwijn. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Dessertwijn.

Gebruik van Dessertwijn

Dessertwijn

Dessertwijn wordt in kleine glaasjes geserveerd. De algemene regel voor het kiezen van de juiste dessertwijn is: hoe zoeter het toetje, des te zoeter de wijn. De mousserende zoete wijn past prima bij een fruitdessert. Bestaat je dessert uit een kaasplankje dan wordt er meestal een glas stevige rode wijn bij aangeraden. Toch kun je bij zachte kaassoorten beter kiezen voor een witte wijn. De combinatie fruit en chocolade vraagt om een Eiswein. Bij geitenkaas past een droge witte en bij blauwe kaas een zoetere witte. Je kunt ook wijn kiezen uit dezelfde regio als waar de kaas vandaan komt, dan zit je meestal goed. Brie en Gouda kunnen geserveerd worden met een Chardonnay. Gorgonzola kan prima begeleid worden door een zoete witte Barolo. Je kunt dessertwijn ook vervangen voor een portje of een sherry.

  • hangt van de soort afHoudbaarheid
  • verschillende soorten, uit verschillende streken en verschillende landenSoorten
  • Alcoholische drankenCategorie
  • In te vriezen

Algemene informatie over Dessertwijn

Dessertwijn, de naam verraadt het al, is een wijn die bij voorkeur geschonken wordt bij het toetje. Meestal betreft het een mierzoete witte wijn. De wijn wordt op speciale manieren gemaakt. Een hele bekende en zeer geliefde manier is die van edele rotting. Hierbij blijven de druiven hangen, waar ze normaal geoogst hadden moeten worden. Men wacht op de botryisschimmel. Deze schimmel dringt in de druif en werkt het sap naar buiten. De druif blijft over als een verschrompeld velletje boordevol suiker. Deze ?rottende? druiven worden gebruikt om uit te persen. Wat overblijft, is een stroperige sapsubstantie. Tijdens het gisten gaat de smaak van de wijn nog zoeter worden. Er zijn veel druiven nodig voor één fles via deze methode. Het is dan vaak ook een dure soort dessertwijn. De Romeinen maakten overigens al op deze manier hun zoete wijnen. Een andere manier om dessertwijn te maken is door aan de gistende wijn een hoeveelheid wijnalcohol toe te voegen. De gisting stopt daardoor en de suikers blijven achter. Eiswein is de zoetste dessertwijn die er is. Het is een Noord-Duitse wijn die gemaakt wordt van bevroren druiven. De druiven worden in januari geplukt. Omdat er niet veel van gemaakt worden, is het een vrij dure wijn.

Dessertwijn kun je in een goed gesorteerde supermarkt kopen of in de slijterij. Wanneer je niet goed weet welke wijn je bij welk dessert moet kiezen, kun je het best naar een wijnhandelaar gaan om advies. De zoete dessertwijn past het beste bij een zoet nagerecht. Meestal blijft het serveren van dessertwijn bij één glaasje. Je hebt dan ook voor een avondje niet meer dan één fles nodig als je gezelschap uit maximaal acht personen bestaat. Een paar bekende dessertwijnen zijn: Muscadet de Beaumes de Venise, Moscatel, Beerenauslese, Eiswein Huxelrebe, Vino Santo, Bergerac Moelleux. De duurste hoeft overigens niet de lekkerste te zijn. Het hangt helemaal van je eigen smaak af. Het alcoholpercentage van dessertwijn is heel uiteenlopend. Over het algemeen heeft dessertwijn een hoger alcoholpercentage dan de andere wijnsoorten. Gemiddeld ligt het alcoholpercentage tussen de 15 en 20%.

Enkele gebruiksvormen van Dessertwijn

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Dessertwijn