Beschuitbollen

Hier vertellen wij je alles over Beschuitbollen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Beschuitbollen.

Gebruik van Beschuitbollen

Beschuitbollen zijn zachte, lichtdroge broodjes, gemaakt van een zoetig deeg. Beschuitbollen worden daarom meestal gegeten met zoet beleg. Beschuitbollen zijn eigenlijk een halffabricaat van het echte beschuit: na het doormidden snijden van een beschuitbol en nog een bakronde, is het eindresultaat een beschuitje.

  • zie verpakkingHoudbaarheid
  • broodSoorten
  • BroodsoortCategorie
  • In te vriezen

Algemene informatie over Beschuitbollen

Voordat een beschuitje een beschuitje wordt, is het een beschuitbol. Of eigenlijk een halve beschuitbol: een beschuitbol wordt door midden gesneden en nog een keer gebakken, zodat er twee beschuitjes uit de oven komen. Beschuit heette vroeger ook wel ‘tweebak’, omdat het twee keer wordt gebakken. Beschuitjes worden als een lichtverteerbare, knapperige broodvervanger gegeten. Beschuit is ook bekend als traditie bij geboortes: met wat boter en roze of blauwe muisjes wordt op de gebeurtenis ‘getoost’. Dit is een gebruikt dat stamt uit de 17e eeuw.

Beschuitbollen worden meestal doormidden gesneden en belegd met zoetigheid. Een beschuitbol met aardbeien en slagroom is één van de bekende toepassingen. Beschuitbollen kunnen ook zelf worden gebakken. De ingrediënten zijn bloem, gist, zout, eieren en de zogenoemde ‘beschuitgelei’ met onder andere glucosestroop, suiker en water. Beschuitbollen zijn te koop in de supermarkt. Om de beschuitbollen langer te kunnen bewaren, kunnen ze in principe ook op de ouderwetse manier door midden worden gesneden en in een niet al te hete oven voor de tweede keer worden gebakken tot het echt beschuit is.

Beschuit werd vroeger vaak meegenomen op lange tochten op zee omdat het lang goed bleef. Oorspronkelijk werd het per 100 beschuiten verpakt. Later kwamen verpakkingen van een kwart beschuitrol: 25 beschuiten. Omdat er vraag bleek naar nog kleinere verpakkingen, werd ook dat gehalveerd en kwamen de rollen van 13 beschuiten op de markt: 6,5 beschuitbollen. Van beschuit kun je ook paneermeel maken.

Enkele gebruiksvormen van Beschuitbollen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Beschuitbollen