Limoen

Hier vertellen wij je alles over Limoen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Limoen.

Gebruik van Limoen

Limoen

Het sap van limoen wordt gebruikt voor het bereiden of voor de garnering van drankjes. Gin en tonic is een drankje waarbij het partje limoen niet mag ontbreken. Een ander drankje is de tequila die al eeuwen wordt gedronken met zout en een partje limoen. Limoen past prima bij visgerechten, en bij frisse salades. Partjes limoen geven een extra tropisch tintje aan exotische gerechten. Het sap van limoen wordt veel gebruikt om verkleuring van bijvoorbeeld gesneden fruit tegen te gaan. Ook in dressings is limoensap een prima vervanger voor azijn. Daarnaast geeft limoen aan diverse gerechten een frisse smaak. Limquats worden gebruikt op dezelfde manier als limoen. Vooral een schijfje Limquats in dranken is zeer decoratief.

  • Citrus latifoliaLatijnse naam
  • limoen, limquats, djeroek limo, kalamansiSoorten
  • CitrusfruitCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Limoenen

Limoenen zijn de kleinste vruchten uit de citrus familie. Een limoen is iets kleiner en ronder dan de citroen. Limoenen hebben een dunne en vrij gladde schil. De smaak van limoen is aromatisch en zuur. Het vruchtvlees van de limoen is geelgroen en is sappiger dan het vruchtvlees van de citroen. Limoenen bevatten meer calcium, kalium en fosfor dan citroenen. Limoenen komen oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. In de Middeleeuwen kwam de limoen terecht in Spanje en Noord-Afrika. Limoen heet in het Engels “lime” en deze Engelse naam wordt ook veel in Nederland gekozen als men het heeft over de limoen.

Limoenen zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Ze worden geïmporteerd uit Italië, Spanje en Portugal. Californië is ook een land die de limoen exporteert. U kunt limoenen in de supermarkt en bij de groente- en fruitzaak kopen. Limoenen moeten bij aankoop een stevige en glanzende schil hebben. Een doffe, verschrompelde schil betekent dat ze al een tijd ligt. Hoe zwaarder de limoen, hoe hoger de sapopbrengst. Bewaar de limoen op kamertemperatuur. De vrucht is 1 tot 2 weken houdbaar. Limquats zijn mini limoentjes. De schil is hardgroen en dun. Het vruchtvlees is lichtgroen en bevat soms enkel pitjes. De smaak is erg zuur maar zeer aromatisch. Limquats kunnen twee weken in de koelkast bewaard worden.

Andere citrusvruchten die bij de limoen horen zijn de djeroek limo (Maleis: Jeruk limau). Deze vrucht komt uit Indonesië en wordt ook wel djeroek sambal genoemd. De doffe schil van de djeroek limo heeft knobbels. Het vruchtvlees van deze vrucht is erg zuur en aromatisch. Ten slotte is er de kalamansi (of calamansi). Deze soort heeft een licht muskaatachtige smaak en is iets minder zuur dan de limoen. De dunne schil is glad en groen. Erg rijpe exemplaren zijn soms geel. De vrucht komt oorspronkelijk uit de Filippijnen en wordt veel gebruikt in Thailand, Singapore en Maleisië.

Enkele gebruiksvormen van Limoen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Limoen