Hertshoornweegbree

Hier vertellen wij je alles over Hertshoornweegbree. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Hertshoornweegbree.

Gebruik van Hertshoornweegbree

De jonge blaadjes van de Hertshoornweegbree kunnen zowel rauw (in salades) als gekookt worden gegeten. De oudere blaadjes zijn minder geschikt voor verwerking in de keuken. De oudere blaadjes zijn namelijk nogal taai. De vorm van de blaadjes zijn erg decoratief in een salade maar je kunt ze ook fijnhakken en toevoegen als kruid. Net als de verkrijgbaarheid van de plant (tenzij je hem zelf kweekt of er zoveel verstand van hebt dat je hem zelf in de duinen gaat plukken) zijn er niet veel recepten voorhanden waarin de plant wordt gebruikt. Of je moet op zoek gaan naar authentieke Italiaanse gerechten en/of receptenboeken- en internetsites die zich gespecialiseerd hebben in de zogenaamde ?vergeten groenten?.

  • Plantago coronopusLatijnse naam
  • vers: twee tot drie dagenHoudbaarheid
  • GroentenCategorie
  • In te vriezen

Algemene informatie over Hertshoornweegbree

De Hertshoornweegbree is een kruidachtige plant waarvan de jonge bladeren worden gegeten als groente. De plant komt van nature voor in België en Nederland en andere kustregio?s in Europa. De Hertshoornweegbree groeit op ziltige, zandige plaatsen in de duinen, op zeedijken en andere plaatsen in kustgebieden. In Nederland wordt Hertshoornweegbree niet veel gegeten, maar in (Noord-)Italië is de groente erg geliefd. Italië is dan ook de voornaamste leverancier van deze groente. Vroeger at men Hertshoornweegbree omdat het een goedkope en gezonde groente was. Tegenwoordig is het vooral voor restaurants aantrekkelijk om trendy te voorschijn te komen met originele groenten uit vervlogen tijden.

Hertshoornweegbree is familie van de Weegbree (Plantago spp). Deze familie wordt al van oudsher gebruikt als kruid in de keuken. De Hertshoornweegbree dankt haar naam aan de vorm van de bladeren. Deze lijken erg op de vorm van het gewei van een hert. Ze hebben een fijne aromatische smaak, omschreven als: licht bitter, een beetje zuur en een beetje zout. Hertshoornweegbree is gezond. Het bevat onder andere de vitamines C en B1 en voedingvezels. De plant schijnt bloedzuiverende en geneeskrachtige eigenschappen te hebben. Net als de andere Weegbreesoorten bevat de plant in ieder geval (bewezen) antibacteriële eigenschappen.

Om aan Hertshoornweegbree te kopen, moet je of de natuur in trekken of de juiste adresjes weten. Soms kun je terecht op de biologische boerderij of bij de biologische winkel. Restaurants die de plant graag in de keuken verwerken, hebben vaak een eigen kweker die de plant levert. Je kunt ook jonge planten en zaden kopen. De zaden kunnen worden gezaaid in de periode tussen maart en augustus. Je kunt de blaadjes al na zeven tot acht weken oogsten. Zo heb je in ieder geval verse Hertshoornweegbree direct bij de hand. Gebruik Hertshoornweegbree bij voorkeur zo vers mogelijk. Je kunt de bladeren twee tot drie dagen in de groentelade van de koelkast bewaren.

Enkele gebruiksvormen van Hertshoornweegbree

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Hertshoornweegbree