Oker
Hier vertellen wij je alles over Oker. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Oker.
Gebruik van Oker
Er zijn groene en rode soorten oker. Sommige rode variëteiten worden echter ook tijdens het koken groen van kleur. Voor de bereiding moet het steeltje en het puntje aan de onderkant van de vrucht worden afgehaald. Je kunt okers op vele manieren klaarmaken: ze worden gestoofd en gekookt. Je kunt hem zelfs rauw eten, bijvoorbeeld in de salade. De zachte, pittige smaak van oker combineert goed met tomaat, knoflook en ui. Je kunt ze in stukjes snijden en bereiden, maar de grote exemplaren worden vaak in zijn geheel klaargemaakt en gevuld. Als ze gekookt worden, komt er uit de vrucht een soort melkachtig slijm wat veel bindkracht geeft. Je kunt de slijmerige afgifte beperken door alleen de jonge vruchten te gebruiken of de kooktijd te verkorten. Een andere manier om het slijm kwijt te raken, is de vruchten in water met wat citroen of azijn en een snufje zout te koken. Oker wordt veel in Surinaamse gerechten gebruikt, vooral als het de bereiding van grote hoeveelheden eten betreft.
- Abelmoschus esculentus MoenchLatijnse naam
- tot 7 dagen (koelkast)Houdbaarheid
- verschillende rassen, zowel groene als rode variëteitenSoorten
- GroentenCategorie
- jaIn te vriezen
Algemene informatie over Oker
Oker is een tropische vruchtgroente die werd gegeten en geïntroduceerd door de slaven die op de plantages in Amerika en het Caribische gebied werkten. De groente wordt in bijna alle tropische en subtropische gebieden verbouwd. De groente is ook bekend in de landen rondom de Middellandse Zee. Het is een groene of rode langwerpige, wat gegroefde vrucht met een vorm van een vinger. In sommige landen staat de groente dan ook wel bekend als ‘lady’s finger’. Deze groente is niet overal verkrijgbaar. Bij de toko zijn ze er vaak wel, maar het is goedkoper om ze te kopen in een Surinaamse of Aziatische supermarkt. Let er op dat ze bij aankoop niet te hard en vezelig zijn. Het puntje mag echter ook niet slap zijn. Voel er aan of je met je duim het topje af zou kunnen breken, dan zijn ze vers. Koop bij voorkeur kleine exemplaren ter grootte van een damesvinger in plaats van de grote van 15 centimeter. Natuurlijk moeten de vruchten gaaf zijn. Neem liever geen exemplaren die beschadigd zijn. Je kunt oker in de koelkast enkele dagen bewaren. Ze zijn ook geschikt om in te vriezen.