Pastinaak
Hier vertellen wij je alles over Pastinaak. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Pastinaak.
Gebruik van Pastinaak
Van de verse pastinaak snijdt u de uiteinden af. U kunt eventueel de pastinaak schillen met een dunschiller. Geschilde pastinaak verkleurt echter snel bij contact met lucht. U kunt het verkleuren tegen gaan door ze in water met citroensap of een scheutje azijn te leggen. U kunt de pastinaak in plakjes snijden van 2 of 3 centimeter. Omdat de smaak van pastinaak niet duidelijk naar voren komt en de wortel wat ?melig? van structuur is, wordt deze veel verwerkt in stoofpotten of soep. U kunt er ook een hutspot van maken. Pastinaak kan ook in rauwkostsalades verwerkt worden. Gefrituurde plakjes pastinaak smaken naar aardappelchips. Pastinaak kan ook gebakken worden. De groente moet dan echter wel vooraf gekookt worden. De zoete smaak van pastinaak combineert goed met andere wortelsoorten.
- Pastinaca sativaLatijnse naam
- 1 weekHoudbaarheid
- babypastinaak, halflange pastinaak en extra grote pastinaakSoorten
- GroentenCategorie
- jaIn te vriezen
Algemene informatie over Pastinaak
Pastinaak is een witgele wortel die gegeten wordt als groente. Het is familie van de gewone wortel. De smaak van pastinaak is zoeter, anijsachtig. De groente komt tegenwoordig niet zo snel meer op tafel. Vroeger verving de pastinaak echter nog wel eens de aardappel. Het is een wintergroente. Pastinaak wordt in november, december en januari geoogst.
De pastinaak had vroeger het formaat van de gewone wortel. Hij groeide oorspronkelijk rond de Middellandse Zee. De oude Grieken en Romeinen kenden deze wortel al als groente. Romeinse soldaten namen de pastinaak mee naar het noorden. In het noorden bleek de pastinaak veel groter te worden. De wortel deed het blijkbaar beter in koudere gebieden. In de Middeleeuwen werd de pastinaak gegeten als volksvoedsel, net als daarna de aardappel. In Groot-Brittannië en Ierland is deze groente nog steeds populair. Nadat de pastinaak langzaam werd vervangen door de aardappel, is hij minder in trek geraakt.
Er zijn geen verschillende soorten pastinaak. Het verschil zit in de grootte. Er is babypastinaak, halflange pastinaak en extra grote pastinaak. Pastinaak i s verkrijgbaar bij de groentezaak. Verse pastinaak is verkrijgbaar van oktober tot maart. Het is een echte wintergroente. De wortel hoort er stevig uit te zien. Er mogen geen bruine vlekken op de pastinaak zitten en verschrompelde of verdroogde wortels kunt u beter laten liggen. Bewaar de pastinaak (zonder verpakking) in de groentelade van de koelkast. Zo is de groente tot een week houdbaar. Pastinaak is een gezonde groente. Ze is rijk aan mineralen en koolhydraten. Pastinaak heeft een gunstige werking op maagkrampen. De groente is geschikt voor diabetici en werkt vochtafdrijvend.
Enkele gebruiksvormen van Pastinaak
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.- Pinksternakel
- Witte peen
- Babypastinaak
- Halflange pastinaak
- Extra grote pastinaak
- Pastinaak
- Pastinaken
Onze laatste recepten met Pastinaak
-
Recept
Wortel/pastinaaksoep met gember430m
-
Recept
Soep van vergeten groenten430m
-
Recept
Gekruide pastinaak uit de oven420m
-
Recept
Broccoli/pastinaaksoep met garnalen430m
-
Recept
Pittige pompoensoep440m
-
Recept
Quacamole met pastinaak en mango420m