Spruitjes

Hier vertellen wij je alles over Spruitjes. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Spruitjes.

Gebruik van Spruitjes

Spruitjes

Voor de bereiding van spruitjes snijdt u aan de onderkant van de spruit (het snijvlak) een plakje af. Zo komen de buitenste blaadjes los die u ook moet verwijderen. Kook de spruiten niet te lang. Spruiten moeten beetgaar zijn. De kooktijd bedraagt ongeveer tussen de 8 en 10 minuten. De bereidingstijd kan verkort worden door de onderkant van de spruit in te kerven. Per persoon rekent u 300 gram spruiten. Naast het traditionele koken van de spruit, kunt u deze groente prima op verschillende manieren bereiden. U kunt spruitjes roerbakken of in de magnetron bereiden of stomen. De krachtige koolsmaak van de spruitjes maakt de groente niet populair bij kinderen. U kunt door extra ingrediënten toe te voegen de kracht van de koolsmaak er wat af halen. Te denken valt aan uitjes en/of Italiaanse kruiden of pindasaus!

  • Brassica Oleracea gemmiferaLatijnse naam
  • 1 week in de koelkastHoudbaarheid
  • GroentenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Spruitjes

De spruit is een koolsoort. De groene kooltjes worden vooral geteeld in Nederland, België, Duitsland, Engeland en Polen. Spruiten zijn kleine kooltjes die in de okselholten van de koolplanten groeien. Het is een echte wintergroente, die rond het jaar 1500 voor het eerst in België werd ontdekt. De spruiten houden van een kleibodem en daarom worden ze in Nederland voornamelijk geteeld in Groningen, Flevoland, Zuid-Holland en Zeeland. Er zijn verschillende soorten spruiten. Per soort verschillen ze in kleur, vorm, uiterlijk, sortering, smaak en oogsttijd. Alle spruiten zijn (donker- of licht)groen, hebben een ronde of ovale vorm, een glad of roffelig uiterlijk. De sortering is fijn of grof. Sommige spruitjessoorten zijn vorstbestendig. Spruiten worden gesorteerd op de maten A, B, C, D. ?D? is de fijnste sortering, oplopend naar grof volgen dan ?A?, ?B? en ?C?.

Spruiten zijn vooral in de wintermaanden (tussen oktober en februari) rijkelijk aanwezig in de groenteschappen. Gezonde spruiten hebben een frisse groene kleur, zijn hard (stevig) en hebben een mooi wit snijvlak. U kunt spruiten ongeveer een week in de koelkast bewaren. Tegenwoordig dient het gemak de mens en worden spruiten ook al schoongemaakt aangeboden. In dat geval zijn de spruiten 2 dagen houdbaar in de koelkast. U kunt spruiten invriezen door ze eerst ongeveer 3 minuten te blancheren. Veel mensen vinden dan de smaak van spruiten ook lekkerder, omdat er op die manier ?de vorst over heen is geweest?. Het zetmeel van de spruit zet zich namelijk op deze manier om in suiker waardoor de smaak van de spruit zoeter wordt.

Enkele gebruiksvormen van Spruitjes

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Spruitjes