Stengelui

Hier vertellen wij je alles over Stengelui. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Stengelui.

Gebruik van Stengelui

Stengeluien worden gebruikt als smaakmaker en als groente. De Oosterse keuken kan niet zonder. Ze worden bijna altijd in combinatie gebruikt met knoflook en gember. U kunt de stengelui gebruiken in gerechten met vlees, vis, zeevruchten, soepen, stoofschotels en wokschotels. Rauwe stengelui smaakt fijngesneden perfect in de salade. Wanneer u de stengelui mee stooft, krijgt het gerecht een zachte uiensmaak. Verwijder voor het gebruik het wortelvoetje en het buitenste droge vliesje. Vervolgens kunt u zowel het witte als het groene deel dwars in ringetjes of stukjes snijden.

  • Allium fistulosum var. giganteumLatijnse naam
  • vers: tot 2 dagenHoudbaarheid
  • GroentenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Stengeluien

Stengelui is bekend onder meerdere namen. Het heet ook wel pijplook, grove bieslook, oosterse ui of Japanse prei. Hij moet niet verward worden met de bosui of de lenteui, deze behoren tot een andere soort, de allium cepa. Stengeluien komen oorspronkelijk uit Siberië en vormen het grootste uiengewas in Azië. Het is een forse, winterharde vaste plant die jarenlang op dezelfde plek kan blijven staan. Het dikke, pijlvormige blad en de grote, bolvormige witte bloeiwijzen zijn heel opvallend. Het blad heeft een lekkere, sterke uiensmaak. De stengelui is niet weg te denken uit de Japanse en Chinese keuken. In Japan worden verschillende rassen gekweekt. In Nederland wordt de stengelui eigenlijk alleen door de amateur tuinder gekweekt.

U kunt verse stengelui bij de goed gesorteerde groentewinkel krijgen of in de Oosterse groentewinkel. Ze worden meestal per bosje verkocht. Let u bij de aankoop er op of de stengels glanzend groen zijn en er fris uitzien met een schone witte onderkant. U bewaart de stengelui op een koele droge plaats. In de zomer moet u kiezen voor een plek in de koelkast. Ze blijven niet lang houdbaar. De kans is groot dat ze al de tweede dag glazig worden. U kunt ze daarom beter meteen na aankoop gebruiken. Stengelui kan gedroogd worden, zonder dat het aan smaak zal inboeten. Men eet de witte stelen vanaf de iets bollere onderkant en de groene bladeren. Het aroma wordt afgegeven als u ze aan het snijden bent. Ze ruiken dan licht-uiachtig.

Enkele gebruiksvormen van Stengelui

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Stengelui