Suikererwten

Hier vertellen wij je alles over Suikererwten. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Suikererwten.

Gebruik van Suikererwten

Suikererwten kun je niet rauw eten, je moet ze eerst koken, roerbakken of stomen in de magnetron. De bereiding neemt heel weinig tijd in beslag, voor het koken of roerbakken volstaan 3 tot 5 minuten. In de magnetron zijn ze binnen 4 minuten klaar (750 watt per 200 gram). Sommige rassen suikererwten zijn draadloos, maar de meeste hebben stugge vezels langs de naad. Snijd in dat geval niet alleen het topje van de peulen, maar neem ook meteen met het mes de harde vlezige draad mee. Je kunt suikererwten gebruiken voor verschillende bereidingen. Ze smaken goed in warme gerechten, maar ook in koude salades. Je kunt ze koken en ze zo opdienen (eventueel met een klontje boter), lekker voor een doordeweekse dag met gekookte aardappelen en een stukje vlees. Maar je kunt ze ook met allerhande groenten combineren, bijvoorbeeld in een wokschotel met sperzieboontjes, worteltjes en broccoli. De zoete smaak van de suikererwt smaakt ook goed in een koude salade, bijvoorbeeld in combinatie met rucola, kerstomaatjes en geitenkaas. Suikererwt past goed in veel (Aziatische en Afrikaanse) rijstgerechten.

  • Pisum sativumLatijnse naam
  • tot 3 dagen (koelkast)Houdbaarheid
  • verschillende rassenSoorten
  • GroentenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Suikererwten

Suikererwt is de Nederlandse benaming voor sugar snap. De Nederlandse benaming wordt nog nauwelijks gebruikt, meestal heeft men het over sugar snaps. Het is een doperwtensoort met eetbare vlezige, dikwandige peulen. Ze zijn ontstaan uit een kruising tussen erwten en peultjes. Pas in 1979 heeft men deze kruising geperfectioneerd en is de suikererwt op de markt gebracht. Ze worden niet gedopt zoals bij doperwten, maar in zijn geheel gegeten. De smaak van suikererwten is zoeter dan die van doperwten of peultjes. Ze blijven ook na de bereiding knapperig en ze behouden hun frisgroene kleur. Je kunt ze niet rauw eten. Ze moeten eerst gekookt worden, ook als je ze in een koude salade wilt verwerken. Let bij de aankoop op de versheid van de peulen. Ze zijn vers als de peulen glimmen en de kroontjes van de steeltjes fris groen zijn. Ze ‘kraken’ als je er met je hand over wrijft. Je kunt suikererwten het hele jaar door in de supermarkt of bij de groenteboer verkrijgen, maar seizoen voor verse suikererwten is kort, namelijk alleen in de maanden juli en augustus. Gedurende de overige maanden worden de suikererwten vooral geïmporteerd uit Kenia, maar ook uit Egypte, Marokko, Peru en Guatemala. In de maanden april tot en met oktober is er ook aanvoer uit Zimbabwe en Tanzania. Je kunt ze het best op de dag van aankoop bereiden. In de koelkast zijn ze in een papieren of plastic verpakking met gaatjes een dag tot drie dagen houdbaar in de groentelade van de koelkast.

Enkele gebruiksvormen van Suikererwten

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.