Suikerwortel

Hier vertellen wij je alles over Suikerwortel. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Suikerwortel.

Gebruik van Suikerwortel

Suikerwortel

Over het algemeen wordt de suikerwortel gekookt gegeten. Je kunt ze gekookt, puur, eten met een klontje boter. Het is ook lekker om er een bechamelsaus of kaassaus bij te schenken. Je kunt ze ook gekookt pureren en opdienen met een stukje (stoof)vlees. Eventueel kun je suikerwortel rauw eten. Je moet hem wel schillen en geraspt smaakt hij het beste. Gefrituurde suikerwortel smaakt lekker als snack of borrelhapje. Bestrooi de suikerwortel nog even met suiker en kaneel. Je kunt hem ook in de soep verwerken. Suikerwortel kan ook gestoomd worden. Ze kan prima gecombineerd worden met andere groenten. Je kunt de wortel ook verwerken in roerbakschotels. Het is een populair ingrediënt in de Japanse en Chinese keuken.

  • Sium sissarumLatijnse naam
  • 1 weekHoudbaarheid
  • GroentenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Suikerwortel

De suikerwortel is een groente. Ze behoort tot de familie van de schermbloemigen. Ze groeit aan een plant die wel anderhalf meter hoog kan worden. Het knolgewas bestaat uit clusters van langwerpige wortels die een witte kern hebben, vergelijkbaar met de groei van aardappelen. Van oorsprong komt de suikerwortel uit China. Suikerwortel was een geliefde groente bij de Romeinen. Keizer Tiberius was er gek op. Ze werd in 1546 naar Europa gebracht. Vanwege de zoete smaak van de wortel werd hij als delicatesse gegeten bij de adel. Zoetigheid was in de middeleeuwen een luxe. In het jaar 1727 werd de suikerwortel beschreven als een ?weldoener voor de maag? en kreeg ze de bijnaam: ?vergulde wortel?. In de 18e eeuw verdween de wortel uit de keuken. Ze maakte plaats voor producten uit de zogenaamde ?Nieuwe Wereld?. Dit waren de producten die vooral dankzij Columbus uit Zuid-Amerika naar Europa werden gebracht. Nu, in de 21ste eeuw, is de ?vergulde wortel? weer helemaal opnieuw ontdekt en wordt ze populairder met de dag.

De suikerwortel heeft een zoete smaak die lijkt op een combinatie van de smaak van pastinaak, zoete aardappel en schorseneer. De wortel is ongeveer 15 tot 20 centimeter lang. De aanvoer van suikerwortel is in het najaar en de winter. Het is dan ook een typische herfst- en wintergroente. Suikerwortel is verkrijgbaar bij de natuurwinkel, de biologische markt of boerderij. Bewaar de suikerwortel in de groentelade van de koelkast. Zo is de groente tot een week houdbaar. Je kunt de suikerwortel ook zelf kweken, als je in het bezit bent van een (volks)tuin. Je kunt de zaden in de zadenhandel verkrijgen. De groente is vorstbestendig.

Enkele gebruiksvormen van Suikerwortel

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.