Dolmas
Hier vertellen wij je alles over Dolmas. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Dolmas.
Gebruik van Dolmas
Er zijn talloze recepten voor het maken van dolma?s. Hierboven staan al verschillende voorbeelden van groenten die men voor het vullen kan gebruiken. Dolma?s zijn feestelijke hapjes. Ze kunnen geserveerd worden bij de borrel of als voorgerecht. In Griekenland drinkt men er graag op een terrasje een glaasje ouzo bij, met daarbij een uitstalling van verschillende soorten. Dolma?s passen uitstekend bij tapas. Serveer dolma?s die gevuld zijn met vlees warm, eventueel met een yoghurtsaus. Vegetarische dolma?s kunt u koud opdienen.
- 1, hooguit 2 dagenHoudbaarheid
- HapjesCategorie
- jaIn te vriezen
Algemene informatie over dolma's
Strikt genomen verstaat men onder dolma?s gevulde hapjes. Deze gevulde hapjes zijn bijzonder populair in de Turkse keuken. Dolma betekent vertaald: ?gevuld?. Een ?dolmak?is een ?gevuld ding?. In Turkije bedoeld men met dolma?s dan ook alle kleine hapjes die gevuld kunnen worden. Dat kunnen bijvoorbeeld paprika?s, aubergines, wijnbladeren, koolbladeren, tomaten, artisjokken en mosselen zijn. Deze zaken kunnen met van alles worden gevuld. Standaard bestaat het vullen van een Turkse dolma vooral uit peterselie, pijnboompitten en kruiden. Maar er zijn geen voorgeschreven regels voor het vullen van de dolma?s. Wanneer de dolma gevuld is met vlees, wordt het warm opgediend, vaak met een saus (op yoghurtbasis). Vegetarische dolma?s worden koud geserveerd. In Turkije worden de vegetarische dolma?s ?yalanci? genoemd, wat letterlijk ?nep? betekent, omdat er geen vlees in zit.
De dolma vindt zijn oorsprong in de keuken van het voormalige Ottomaanse rijk en de omliggende gebieden, waaronder Turkije, Egypte, Albanië, Algerije, Azerbeidzjan, Armenië, Jordanië, Syrië, Libanon, Palestina, de Balkan, Griekenland, Irak en Iran, en Midden- en Zuid-Azië. Iedereen kent wel de dolma die gemaakt wordt van gevulde druivenbladeren. Ander populaire groenten voor het vullen, zijn de courgette, aubergine, tomaat en peper. Deze groente wordt eerst uitgehold, en vervolgens gevuld. Populaire vullingen zijn rijst, gehakt vlees of granen. Hieraan worden ui, peterselie, kruiden en specerijen toegevoegd. Vegetarische vullingen bestaan vaak uit rozijnen, noten en peulvruchten.
De meest bekende dolma?s zijn de gevulde wijnbladeren, zoals men ze veel ziet in Cyprus en Griekenland. De wijnbladeren worden gevuld met rijst en kruiden. Wanneer er geen vlees in de dolma zit, noemen ze het ?pseftika?, wat ?nep? betekent en dat is vergelijkbaar met de Turkse benaming voor de vegetarische dolma. In Albanië geeft men voor het maken van dolma?s voorkeur aan koolbladeren. De vulling, bestaande uit gehakt vlees, rijst, gesneden aardappelen en specerijen, wordt gevouwen in de koolbladeren en vervolgens gekookt of gestoomd en ten slotte nog een keer gebakken. In Azerbeidzjan worden de dolma?s gevuld met lamsgehakt, prei en rijst. Deze worden in wijn- of koolbladeren verpakt. Hetzelfde geldt voor de Armeense keuken, met als bijkomstigheid dat men de dolma?s hier ook graag vult met kastanjepuree. In Iran en Afghanistan worden voor de vulling veel gebruik gemaakt van kikkererwten en zoute kruiden. In alle genoemde landen worden de dolma?s meestal geserveerd met een zure saus, zoals yoghurt of zure room.
Dolma?s kunt u zelf maken op verschillende manieren. U kunt ook kant-en-klare dolma?s in sommige supermarkten vinden, of in de Griekse of Turkse specialiteitenwinkels. De gevulde wijnbladeren en gevulde peppadews, pepers of paprika?s worden ook verkocht in glazen potten. Dankzij conserveermiddelen zijn deze dolma?s wat langer houdbaar dan de vers gemaakte. Kijkt u voor de houdbaarheidsdatum naar de informatie op het etiket.