Knolkervel

Hier vertellen wij je alles over Knolkervel. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Knolkervel.

Gebruik van Knolkervel

Je kunt knolkervel niet rauw eten, hij moet eerst gekookt of gestoofd worden. Knolkervel is een prima groente om puree van te maken. Snij de knol in stukken en kook hem met een beetje zout. Knolkervel heeft een kooktijd van ongeveer 15 minuten. Wanneer hij gaar is, kun je hem met een scheut melk en een klontje boter stampen tot een puree. Lekker met wild, stoofvlees of ragoutschotels. Je kunt knolkervel echter ook gewoon in plakjes koken en dan bakken. Je kunt er een soufflé van maken. Knolkervel smaakt ook in de soep.

  • Chaerophyllum bulbosum; Bulbous chervilLatijnse naam
  • enkele dagenHoudbaarheid
  • KnolgewassenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Knolkervel

De knolkervel is een knolgewas die de naam te danken heeft aan het loof, dat er uit ziet als kervel. De smaak van de knolkervel lijkt overigens helemaal niet op kervel. Eet het blad niet, het is iets giftig! De knolkervel behoort tot de schermbloemenfamilie. Het is een tweejarige plant die tussen de 60 en 180 centimeter hoog kan worden. De knolkervel die eetbaar is, zit in de knol in de wortel van de plant. De smaak typeert zich als zachtzoet, kastanjeachtig. In de middeleeuwen werd het gewas geteeld door monniken en het werd in 1846 in Frankrijk geïntroduceerd. In de 18e en 19e eeuw was het een veel gegeten groente, maar tegenwoordig kennen nog maar weinig mensen deze groentesoort. Daarom behoort de knolkervel tot de ?vergeten groenten?. Deze beginnen de laatste tijd echter steeds meer aandacht terug te krijgen. Er worden zelfs kookcursussen met ?vergeten groenten? aangeboden.

Knolkervel is niet eenvoudig in de winkel te verkrijgen. De grootste kans maak je op een biologische markt of in de boerderijwinkel of natuurvoedingwinkel. In Frankrijk wordt de groente ook volop verkocht. De groente wordt in Frankrijk gezien als gastronomische groente, iets voor fijnproevers. Het is een echte wintergroente. Het lekkerst is hij als de vorst erover heen is geweest. Je kunt hem ook zelf gaan kweken als je in het bezit van een (volks)tuin bent. Je kunt hem zaaien in het najaar. Hij heeft vorst nodig om te kunnen ontkiemen. Zaden om de knolkervel te zaaien, zijn verkrijgbaar bij de zaadhandel. Knolkervel is gevoelig voor uitdrogen, je kunt hem een paar dagen bewaren op een donkere plaats. Gekookte en gepureerde knolkervel kun je eventueel invriezen.

Enkele gebruiksvormen van Knolkervel

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.
  • Knolribzaad
  • Knolkervel