Peterseliewortel
Hier vertellen wij je alles over Peterseliewortel. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Peterseliewortel.
Gebruik van Peterseliewortel
Van peterseliewortel is zowel het blad als de wortel geschikt voor culinaire bereidingen. Het blad van de peterseliewortel kan als peterselie gebruikt worden in soep, bouillon of eiergerechten. De wortel moet wel even geschild worden. Dat gaat eenvoudig met een dunschiller. Je kunt ook onder de kraan een laagje met een mes van de wortel schrapen. De wortel kan goede diensten bewijzen in ragouts en ook in de soep. Meestal wordt de wortel gekookt. Je kunt de wortel ook rauw eten. Je kunt hem bijvoorbeeld raspen en aan een frisse groene salade toevoegen. Peterseliewortel kan in gerechten worden vervangen door knolselderij.
- Petroselinium crispum tuberosumLatijnse naam
- 1 weekHoudbaarheid
- Andere benamingen: wortelpeterselie, knolpeterselieSoorten
- KnolgewassenCategorie
- neeIn te vriezen
Algemene informatie over Peterseliewortel
Peterselie is een groentesoort, waarvan de wortel en het blad kan worden gegeten. Peterseliewortel heeft een 15 tot 20 centimeter lange wortel. De groente is erg populair in Duitsland, Hongarije, Oostenrijk en Rusland. Hij wordt daar zowel als groente gegeten, maar er wordt ook veel gebruik van gemaakt in soepen en stoofpotten. De peterseliewortel geeft de diepwarme zoete smaak die kenmerkend is voor gerechten uit deze landen. Peterseliewortel vindt ook in Nederland weer een plaatsje in de keuken en zo langzamerhand zijn er steeds meer groentespeciaalzaken die hem in het aanbod hebben. Het blad van de peterseliewortel kan als peterselie gebruikt worden. De wortel zelf heeft een smaak die vergelijkbaar is met pastinaak en knolselderij, en heeft een uitgesproken peterselie aroma.
Peterseliewortel is, hoewel hij voornamelijk uit Nederland komt, moeilijk verkrijgbaar. Je kunt hem meestal wel kopen in de natuurvoedingwinkel, de biologische groenteboer of boerderijwinkel, en soms bij de toko. Wie dichtbij Beverwijk woont, zou hem ook kunnen vinden op de Oosterse Bazaar. De grootste aanvoer is in het najaar en de winter. Bij aankoop zie je meteen aan het blad of de groente vers is. De bladeren moeten er fris uitzien en de wortel moet stevig aanvoelen. Een slappe wortel betekent dat hij niet vers is. Je kunt de peterseliewortel in een vochtige doek of losjes verpakt in een plastic zak enkele dagen tot een week in de groentelade van de koelkast bewaren. Wie een (volks)tuin heeft, kan deze groente ook zelf gaan kweken. Peterseliewortel bevat caroteen, vitamine A1, B2, C en mineralen. De wortel van de groente kan in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor mensen met nierproblemen en wordt ook afgeraden om te eten tijdens de zwangerschap. (Dat geldt niet voor het blad).
Enkele gebruiksvormen van Peterseliewortel
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.- Knolpeterselie
- Peterseliewortel
Onze laatste recepten met Peterseliewortel
-
Recept
Koeropatka v smetane: patrijs in zure room41u10m
-
Recept
Cremesoep van peterseliewortel en stukjes rugfilet van kabeljauw440m