Groene kool

Hier vertellen wij je alles over Groene kool. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Groene kool.

Gebruik van Groene kool

Groene kool

Groene kool kun je schoonmaken door de buitenste balderen van de krop te halen. Snijd het onderste harde deel van de kool er af. Hierna was je de krop goed. Snijdt de kool van boven naar onderen in vieren. Schaaf of snijd de bladeren verder in repen. Tenzij je de bladeren wilt opvullen uiteraard. Groene kool kan op verschillende manieren bereid worden in de keuken. De buitenste bladeren kunnen gevuld worden met een vleesmengsel en gestoofd in de pan. De groente kan prima verwerkt worden in roerbakschotels. Je kunt de groene kool ook koken en opdienen met een (kaas)roomsaus. Kook deze groente niet langer dan 7 tot 10 minuten. Langer koken veroorzaakt een nare koollucht. Door zwavelverbindingen die tijdens het lange koken ontstaan, wordt deze groente zwaar verteerbaar. De kool kan gestoomd of gestoofd worden. Je kunt hem roerbakken met bijvoorbeeld taugé en ketjap. Deze groente wordt veel gebruikt in de Oosterse keuken.

  • Brassica oleracea -var. capitataLatijnse naam
  • krop: 2 wekenHoudbaarheid
  • gele en groene koolSoorten
  • KoolsoortenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Groene kolen

Groene kool is dezelfde benaming als voor de groene savooiekool. Er bestaan groene en gele savooiekolen, de gele is bijna niet in Nederland verkrijgbaar. Groene kool is een van de oudste koolsoorten. Groene kool heeft gebobbelde bladeren. De randen van de bladeren zijn gekruld. Groene kool is een zogenaamde ?sluitkool?.

Groene kool is een typische wintergroente. De groente is daarom goed verkrijgbaar in de herfst en winter, maar ook wel, in mindere mate, in de lente en de zomer. Kijk bij de aankoop of de buitenbladen van de kool een mooie, donkergroene kleur hebben. Het hart van de kool mag een lichtgroene kleur hebben. De buitenste bladeren staan wat losser van de kern af. De kool moet in zijn geheel wel stevig en compact zijn. Je kunt tegenwoordig ook veel kant-en-klare groene kool kopen. Dan is de kool gewassen en geneden. De groente slinkt als je hem kookt. Reken daarom 250 tot 300 gram groene kool per persoon. Een krop groene kool is op een koele plaats (12 tot 14 graden Celsius) ongeveer twee weken te bewaren. Deze groente hoeft niet in de koelkast bewaard te worden, behalve als het voorgesneden kool betreft. De kant-en-klare groente kan hooguit een aantal dagen in de koelkast bewaard worden. Je kunt deze groente prima invriezen, door de bladeren van tevoren even twee minuten te blancheren.

Groene kool bevat veel vitamine C. Ze is vezelrijk en bevat veel ijzer (let op: het is dus een nitraatrijke groente).

Enkele gebruiksvormen van Groene kool

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Groene kool