Zonnebloemolie

Hier vertellen wij je alles over Zonnebloemolie. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Zonnebloemolie.

Gebruik van Zonnebloemolie

Zonnebloemolie

Gebruikt in een oliekuur kan de olie helpen tegen verschillende klachten, zoals hoofdpijn, kiespijn, verzuring, diverse ontstekingen, acne, bloedarmoede, eczeem en bronchitis. Men kan de olie als massageolie gebruiken voor een betere doorbloeding of bij klachten in verband met verkoudheid of griep. Men kan zonnebloemolie zelfs gebruiken als brandstof. Daar zijn al vele onderzoeken naar gedaan met goede resultaten. In de keuken is zonnebloemolie is te gebruiken voor het aanmaken van sla en rauwkost of als basis voor verschillende producten waar plantaardige olie in verwerkt wordt. Zonnebloemolie is goed bestand tegen hitte. Ze wordt daarom ook veel gebruikt om in te frituren.

  • helianthus annuusLatijnse naam
  • 12 maandenHoudbaarheid
  • gewone en biologische zonnebloemolieSoorten
  • Olien en vettenCategorie
  • In te vriezen

Algemene informatie over Zonnebloemolie

De zonnebloem komt oorspronkelijk uit Noord en Zuid-Amerika. Ze is al eeuwenoud: men neemt aan dat deze plant al bestond rond 1000 voor Christus. De Inca?s vereerden de zonnebloem als beeld van hun zonnegod. In 1530 werd de zonnebloem door de Spanjaarden over zee naar Europa gebracht. Frankrijk heeft reusachtige zonnebloemvelden. De zonnebloemolie is ontdekt door een Russische boer uit het dorp Alexierka (Woronesch). Hij kwam in 1830 op het idee olie uit de zonnebloempitten te persen. Het werd het begin van de olie industrie.

De olie die geperst wordt uit de zaden van de zonnebloem (zonnebloempitten) heeft een neutrale smaak. Het is een heldere goudgele olie. Zonnebloemolie bestaat voornamelijk uit linolzuur, oliezuur en palmzuur. De olie wordt veel gebruikt voor de productie van margarine. Zonnebloemolie wordt ook vaak gebruikt voor de extractie van olie-oplosbare bestanddelen uit plantaardige producten, zoals rozemarijnolie. In de supermarkt vindt u verschillende zonnebloemoliën in het schap. Meestal zijn de huismerken erg goedkoop. Biologische zonnebloemolie kost vaak de drievoudige prijs. Zonnebloemolie moet bewaard worden op een koele, droge en donkere plaats onder de 20 graden Celsius. Zo blijft de olie tot 12 maanden houdbaar.

Zonnebloemolie bevat de vitaminen B1, E en de mineralen calcium, chloor, ijzer, magnesium, natrium, fosfor, zwavel en silicium, en heeft een hoog gehalte linolzuur (ruim 60%). Hierdoor heeft de olie een gunstige invloed op de bloedsomloop, de cholesterolspiegel en de conditie van de aderen. Koudgeperste olie is een hoogwaardig voedingsmiddel, omdat het vele vitaminen en bioactieve stoffen bevat. (De olie mag dan wel niet warmer worden dan 30 graden Celsius.)

Enkele gebruiksvormen van Zonnebloemolie

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Zonnebloemolie