Druivenpitolie

Hier vertellen wij je alles over Druivenpitolie. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Druivenpitolie.

Gebruik van Druivenpitolie

Druivenpitolie kun je zowel warm als koud gebruiken. Het heeft een neutrale smaak, die beschreven kan worden als ?nootachtig?. Koud kun je hem gebruiken als basis voor dressings en marinades. De olie wordt ook gebruikt als ingrediënt voor zelfgemaakt mayonaise. In landen als Frankrijk en Italië wordt druivenpitolie vaak als basis voor kruidenolie gebruikt. Je kunt de olie hier vaak vinden als luxe cadeau in delicatessenwinkels. Druivenpitolie kan een alternatief zijn voor olijfolie, want het is geschikt om te grillen, bakken, braden en frituren. Als je kiest voor druivenpitolie, zorg dan dat de olie niet te heet wordt. Gebruik hem tot 180 graden Celsius. Bakken in druivenpitolie is niet gezonder als olijfolie, omdat het meer onverzadigde vetzuren bevat, waaruit schadelijke stoffen worden gemaakt door verhitting. Ze bevat wel (net als olijfolie) antioxidanten die de vetzuren beschermen. Als je kiest voor druivenpitolie om in te bakken, kies dan voor roerbakken omdat er maar een klein beetje nodig is. Dat maakt hem erg zuinig in gebruik. Je kunt de olie ook gebruiken voor gerechten waaraan een beetje olie moet worden toegevoegd, zoals in sauzen of het maken van gebak of pizza.

  • Vitis viniferaLatijnse naam
  • raadpleeg de informatie op het etiketHoudbaarheid
  • Olien en vettenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Druivenpitolie

Druivenpitolie wordt geperst uit de pitten van de druiven van de wijnstok Vitis vinifera. Het is een bijproduct van de wijnproductie en wordt dan ook vooral geproduceerd in de wijngebieden rond de Middellandse Zee en Hongarije. Druivenpitolie heeft een  heldere gele tot groene kleur en een fijn, subtiel aroma. Druivenpitolie wordt al eeuwen gebruikt als cosmetisch product voor een jonge, gezonde huid. Maar ook de inwendige mens heeft profijt van deze olie. Het bevat namelijk een hoog gehalte (82 procent)  aan onverzadigde vetzuren, waaronder linolzuur. Daarnaast bevat druivenpitolie een stof, genaamd pycnogenol. Dit is een stof met een antioxidante werking welke ook de haarvaatjes versterkt.  Bovendien bevat druivenpitolie een hoog gehalte aan vitamine A, E en B6. Om de kwaliteit van de olie dusdanig te krijgen dat je hem kunt consumeren, wordt hij geraffineerd. Druivenpitolie wordt voornamelijk industrieel verwerkt tot margarine. Je kunt druivenpitolie vinden in de schappen van de supermarkt bij de olijfolie en andere vetten. Olie blijft het best van dikte en smaak als deze op een koele, donkere plaats wordt bewaard (niet in de koelkast). Druivenpitolie is lang houdbaar, maar wordt op een te koude plaats troebel. Op kamertemperatuur wordt de olie echter weer helder.

Enkele gebruiksvormen van Druivenpitolie

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Druivenpitolie