IJsbergsla

Hier vertellen wij je alles over IJsbergsla. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met IJsbergsla.

Gebruik van IJsbergsla

IJsbergsla

IJsbergsla is een slasoort die zich voor veel bereidingen leent. Natuurlijk is zij allereerst een prima basis voor vele soorten salades. Daarnaast kunt u de stevige bladeren van de sla gebruiken om te vullen met bijvoorbeeld vlees- of vissalade en de bladeren dicht te wikkelen. U kunt de sla ook gebruiken voor soep of om te stoven of te smoren en zelfs roerbakken gaat prima. U kunt de sla in een lente of zomerstamppot gebruiken. De mooie bladeren zijn een perfecte garnering voor het presenteren van uw gerechten door op de bladeren het gerecht e scheppen. De boterham wordt lekker fris met een blaadje ijsbergsla erbij gevoegd (naast de vleeswaren of kaassoorten of bijvoorbeeld tonijnsalade).

Het schoonmaken van de ijsbergsla is eenvoudig. U haalt de bladeren van de krop en wast ze voorzichtig. Laat de bladeren uitlekken en drogen in een slamandje, slacentrifuge of op een schone theedoek. U kunt de bladeren nu in kleine stukjes plukken als u dat wilt. U kunt de sla beter niet snijden omdat de sla dan snel bruin wordt en al gauw verlept.

  • Lactuca sativaLatijnse naam
  • tot een weekHoudbaarheid
  • SlaCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over IJsbergsla

IJsbergsla is de Nederlandse vertaling van het Amerikaanse ?Iceberg?, waar de slasoort naar genoemd is. De naam kwam tot stand begin 20ste eeuw in Californië (Verenigde Staten). De sla werd per trein getransporteerd van de west naar de oostkust. Voor de houdbaarheid werd er een berg ijs op de sla gedaan. Zodoende kreeg de sla deze naam.

De kleur van de sla is lichtgroen. De bladeren vormen een gesloten krop. Het is een frisse knapperige sla die erg veelzijdig is. Omdat de celstructuur van de bladeren veel water bevat heeft zij de typerende knapperige ?bite?. Het is een caloriearme groente, rijk aan ijzer, en vitamine A en C. Reken op 100 gram ijsbergsla per persoon als de sla wordt geserveerd als hoofdgroente. Als bijgerecht is 50 gram per persoon voldoende.

IJsbergsla vindt u bij de groenteman of in de supermarkt. Ze is het hele jaar door verkrijgbaar. De Hollandse ijsbergsla wordt aangevoerd in de maanden half mei tot half oktober. De andere maanden wordt de ijsbergsla geïmporteerd uit Spanje. De krop ijsbergsla moet stevig aanvoelen en de bladeren moeten er mooi, fris knapperig en onbeschadigd uitzien. IJsbergsla laat zich langer bewaren dan de gewone kropsla. U kunt ijsbergsla tot een week bewaren in de koelkast. U dient dan de sla in huishoudfolie strak in te pakken.

Enkele gebruiksvormen van IJsbergsla

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met IJsbergsla