Frikandellen

Hier vertellen wij je alles over Frikandellen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Frikandellen.

Gebruik van Frikandellen

Een frikandel wordt vaak in combinatie met een portie frites gegeten. Je kunt hem ook in een (hotdag) broodje eten met mayonaise, ketchup en uitjes. Zonder het broodje heet dit een ?frikandel speciaal?. De minifrikadellen doen het altijd goed als borrelhapje. Serveer er een dipsaus bij. Een frikandel smaakt ook goed met een pindasaus of mosterd. Frikandellen kunnen prima gebruikt worden bij de barbecue. Hij valt meestal goed in de smaak bij kinderen. Wanneer je geen frituurpan hebt, is het vaak ook goed mogelijk om de frikandel in de pan te bakken.

  • zie datum op de verpakkingHoudbaarheid
  • de gewone frikandel, en de kipfrikandelSoorten
  • SnacksCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Frikandellen

Een frikandel is een populaire Nederlandse snack. Het is een langwerpig rond product gemaakt uit vlees, dat gefrituurd wordt gegeten. De frikandel komt oorspronkelijk uit Nederland, en wel uit Dordrecht. In 1954 werd de frikandel bedacht door slagersknecht Gerrit de Vries. Gedwongen door de strenge regels van de Warenwet, maakt hij van een gehaktbal een langwerpige worst. De naam ?frikandel? komt van het oorspronkelijke ?frikadel?. De naam van deze snack werd tot 2005 als ?frikadel? geschreven. ?Frikadel?is afgeleid van een Duitse platte gehaktbal: de ?Frikadelle?. Dankzij de opkomende snackcultuur uit Amerika werd aan de oorspronkelijke frikandel gesleuteld en werd de smaak en structuur verfijnd door het vlees extra fijn te malen.

De frikandel is een bekende snack in Nederland, Duitsland en België. In België en Duitsland kennen ze daarnaast de eerder genoemde platte gehaktbal, die ook ?Frikandel?genoemd wordt. Dit leidt nogal eens tot verwarring voor Nederlanders die in deze landen een ?Frikandel? bestellen en dan een platte gehaktbal op het bord vinden.

Frikandellen kun je het hele jaar door in de diepvries (en soms ook in de koeling) in de supermarkt vinden. Je kunt hem ook bestellen in de snackbar. Frikandellen worden in de fabriek gemaakt. Er komt geen slager meer aan te pas. Voor de houdbaarheidsdatum kun je de informatie op de verpakking raadplegen. Er zijn ook frikandellen in miniformaat verkrijgbaar. Sommigen zijn gemaakt en verpakt om ze te verwarmen in de magnetron.

Veel mensen denken dat frikandellen van afvalvlees wordt gemaakt. Er zit over het algemeen ook separatorvlees van kip en varkens in. Dit is vlees dat is blijven zitten aan de beenderen. Dit achtergebleven vlees wordt met hoge druk van de beenderen afgespoten en verkocht en verwerkt als bijproduct in bijvoorbeeld frikandellen of kipnuggets en dergelijke. Een kwart van de frikandel bestaat uit varkensvlees. Soms wordt er nog een klein gedeelte paardenvlees voor de smaak aan toegevoegd (hooguit 5%). De rest van de frikandel bevat water, paneermeel, bindmiddel, uien en kruiden en smaakversterkers.

Enkele gebruiksvormen van Frikandellen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Frikandellen