Tuinkers

Hier vertellen wij je alles over Tuinkers. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Tuinkers.

Gebruik van Tuinkers

Tuinkers

Knip de tuinkers vlak voor gebruik van de voedingsbodem en zet het doosje terug in de koelkast, zo blijven ze fris en vitaminerijk. Was de stengeltjes in een zeef. Tuinkers kan worden gegeten bij het ontbijt, de lunch, brunch en het diner. Tuinkers wordt voornamelijk rauw gebruikt in salades, of als garnering van broodjes of koude voorgerechten. Het is ook smakelijk in een omelet en staat leuk als decoratie op gevulde eieren. Een traditioneel gerecht in Nederland is beschuit belegd met boter, bestrooid met suiker en tuinkers. Soms wordt daarna nog wat citroensap toegevoegd.

  • Lepidium sativumLatijnse naam
  • 1 weekHoudbaarheid
  • sterrenkers, bitterkersSoorten
  • SpecerijenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Tuinkers

Tuinkers is een plantje dat als smaakmaker wordt gebruikt vanwege de pittige smaak. Er bestaat een fijne en een grove soort van de tuinkers, die ook wel sterrenkers of bitterkers wordt genoemd. Het plantje behoort tot de kruisbloemenfamilie en kan 40 centimeter hoog groeien. Oorspronkelijk komt ze uit Noord-Afrika. Tuinkers is een kiemgroente.

De tuinkers wordt in speciale bakjes verkocht. In dat doosje bevindt de tuinkers zich op een voedingsbodem. De tuinkers blijft hierop groeien tot het moment van gebruik. Door deze manier van verpakken blijft de tuinkers lang vers en vitaminerijk. Het plantje bevat veel vitamine C en mineralen, waaronder calcium en ijzer. Het bakje kan een week in de koelkast worden bewaard. De ideale temperatuur ligt tussen de 4 en 7 graden Celsius. Het plantje wordt gegeten als het een paar dagen oud is. Een tuinkers is in feite slechts een steeltje met wat kleine blaadjes. Het kan alleen vers gegeten worden. Drogen heeft geen zin, want dan heeft het geen smaak meer. Tuinkers is het hele jaar door verkrijgbaar. Het wordt niet gegeten als groente, maar meer als smaakmaker vanwege de pittige, mosterdachtige smaak. Tuinkers wordt in kassen geteeld. Het plantje groeit eigenlijk op alles wat vocht vasthoudt, bijvoorbeeld een prop watten of een natte lap. Op basisscholen experimenteren ze vaak met tuinkers. Het resultaat laat niet lang op zich wachten. Binnen een dag kan men als de ontkieming van de zaadjes zien en binnen een week groeit er al een plantje. Het wordt vaak rond Moederdag gemaakt en als moederdagcadeau meegegeven aan de kinderen. Tuinkers kan ongeveer 11 tot 15 dagen na het zaaien gegeten worden.

Enkele gebruiksvormen van Tuinkers

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Tuinkers