Glucosestroop

Hier vertellen wij je alles over Glucosestroop. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Glucosestroop.

Gebruik van Glucosestroop

Glucosestroop wordt veel gebruikt in gebak en taart ter voorkoming van kristallisatie van de suikers en om cakedeeg vochtig te houden. Glucosestroop wordt gebruikt voor vullingen en om er fondant mee te maken. Men kan zelf glucosestroop maken door een deel druivensuiker met een gelijk deel water op het vuur in te laten dikken tot stroopdikte. Hiervoor is wel een schone pan met een dikke bodem nodig. Glucosestroop wordt vooral veel gebruikt in suikergoed, chocoladebereidingen, spekkies en karamels (toffees).

  • ongeveer twee maanden (zie informatie verpakking)Houdbaarheid
  • gedroogde glucosestroop,maïs-glucosestroop,tarweglucosestroopSoorten
  • ZoetmiddelenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Glucosestroop

Glucosestroop is een oplossing van druivensuiker (glucose) in water. De hoeveelheid te gebruiken druivensuiker kan oplopen tot 80%. De stroop wordt verkregen door enzymatische afbraak van zetmeel. Zetmeel is een polymeer van glucose. Anders gezegd: de vloeibare suikerrijke vloeibare massa wordt verkregen door vorming en raffinage van glucose, vooral uit tarwezetmeel. Glucose kan echter van alle soorten zetmeel gemaakt worden, bijvoorbeeld maïs, aardappelen en verschillende soorten planten. Een producent is niet verplicht de bron van het zetmeel te vermelden, tenzij tarwe is gebruikt. Vanwege de nieuwe wetgeving betreffende EU allergenen moet glucosestroop uit tarwe namelijk wel op het etiket vermeld worden. Glucosestroop is minder zoet dan suiker. Glucosestroop is makkelijk in gebruik bij de productie van levensmiddelen. Het is goedkoper dan gewone suiker. Het kristalliseert weinig ten opzichte van ander suikerrijke producten. Glucosestroop wordt onder andere gebruikt in ontbijtgranen, instant sauzen, koekjes, sorbet, instant maaltijden, instant soep, graanrepen, crackers, snoep en suikerwaren, sauzen, dressings, chocoladerepen, roomijs, pepermunt(pastilles), mayonaise, drinkyoghurt, koffie, en frisdrank. Glucosestroop is verkrijgbaar bij horecagroothandels en groothandels voor bakkerijgrondstoffen. Ze wordt in potjes en flessen aangeboden. U kunt glucosestroop ook bij een goede banketbakker kopen. De energie uit glucosestroop is goed verteerbaar, bevat geen eiwit en vrijwel geen fosfaat. Glucosestroop kent nogal wat negativiteit. Het zou slecht voor de gezondheid zijn omdat het dikmakend is en kans op suikerziekte en hartkwalen zou vergroten. Er is verschillend onderzoek naar gedaan. Er zijn echter geen harde medische bewijzen. Fabrikanten komen echter wel steeds meer met producten op de markt waarbij geen glucosesiroop aan te pas is gekomen, omdat consumenten blijkbaar slecht denken over de zoetstof.

Enkele gebruiksvormen van Glucosestroop

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Glucosestroop