Kaiserbroodjes

Ingrediënten

+ -
print

Boodschappen toevoegen Toevoegen aan menu

Keukenspullen

  • Keukenmachine
  • Mengkom
  • Bakplaat
  • Oven
  • Zeef
  • Bakpapier

Bereidingswijze

  1. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
  2. Zeef de bloem.
    Los de op in een kommetje met 150 ml lauw , temp.
  3. ca. 35ºC.
  4. Voeg de hierbij en laat de even op gang komen.
    Doe de overige ingrediënten in de mengkom van de keukenmachine, behalve het .
    Voeg het gistmengsel toe en zet het deeg 3 min.
  5. rustig onder elkaar met de deeghaak:
    stand 2 à 3.
    Voeg het zout toe en meng nog eens 5 minuten op snellere stand: 3 à 4.
  6. Neem het deeg uit de mengkom en kneed het nog even goed door met de hand.
  7. Dek het deeg af en zet het terzijde op een warme plek voor een 1ste rijs van 15 minuten.
  8. Maak van het deeg portietjes van ca. 70 à 75 gram.
  9. Rol de propjes deeg tussen je vlakke hand en je werkblad tot platte bolletjes net zo lang totdat je geen naden en plooien meer voelt; krom dan je vingers steeds iets meer zodat je handpalm boller wordt en de deegbolletjes ronder en dikker.
  10. Bestuif de bolletjes met bloem.
    Leg de bolletjes op een bakplaat met bakpapier, dek ze af met een theedoek en zet ze warm weg voor een 2de rijs van 15 minuten.
    Bestuif je aanrechtblad met bloem.
  11. Druk de deegbolletjes met 4 gestrekte vingers of de muis van je hand plat tot ronde schijven van ca. 12 à 14 cm doorsnede.
  12. Vouw ze 5x dicht op de bekende manier, waarbij het sterpatroon ontstaat.
  13. Op YouTube vind je filmpjes daarover.
  14. Ben je een luie bakker, dan kun je het sterpatroon ook in de bolletjes kerven met een mesje of een speciaal verkrijgbare stempel.
  15. Dat geeft echter niet de bijzondere smaak die echte kaiserbroodjes horen te hebben.
  16. De speciale vouwtechniek is ontwikkeld om het korstoppervlak te vergroten omdat juist de korst het smakelijkste deel van dit type broodje is.
    Leg de bolletjes ondersteboven op bakpapier, vernevel er wat overheen en zet ze afgedekt weg op een warme plaats voor een 3de rijs van 30 minuten.
    Verwarm inmiddels de oven voor op 220ºC.
    Draai de bolletjes weer met de vouwnaden naar boven.
    Schuif de bakplaat in het midden van de op 220ºC voorverwarmde oven.
  17. Giet in de onderste bakplaat een glas voor stoomvorming.
  18. Totale baktijd circa 16 minuten.
    Laat de stoom de laatste 3 minuten ontsnappen door de ovendeur wat open te zetten.
    De bolletjes zijn goed als ze mooi goudbruin zijn.
    Laat ze afkoelen op een taartrooster en eet ze zo vers mogelijk.
25
25
25

Voedselallergie informatie

Wij helpen graag thuiskoks en koks de bereiding van voedsel voor mensen met een voedselallergie of een bewuste levensstijl gemakkelijker te maken door duidelijke informatie omtrent de ingrediënten te verschaffen. Op basis van de ingredieënten die gebruikt worden om dit recept te kunnen bereiden, kunnen minimaal de volgende allergenen in deze receptuur aanwezig zijn: Tip: Klik op de dikgedrukte dieëten/allergieën om aan te geven met welke voedingsrestricties je te maken hebt. We zullen je (nog) beter informeren en ons aanbod dynamisch afstemmen waardoor je je dieët gemakkelijk kunt aanhouden.

  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • gist kan sporen bevatten van gluten en Allergie in patentbloem
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • roomboter kan sporen bevatten van koemelk en Allergie in melk
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • melk en roomboter is niet geschikt voor een lactose-intollerantie
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • zout past niet in een zoutarm dieet.
Gebruik van onze allergenen informatie is voor eigen risico, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Reacties op dit recept (1)

Kaiserbroodjes heeft een gemiddelde waardering gekregen van 8 / 10 in 1 recensie
RESET

Leuk, technisch goed recept met de juiste werkwijze. Alleen meel verbeteraar begrijp ik niet helemaal.
keukenbakker 11 februari 2015

Voedingswaardetabel

Tip: Bewuster met ingrediënten omgaan? Klik of druk op een voedingswaarde en wij geven aan welk ingrediënt de hoogste bijdrage heeft in desbetreffende voedingswaarde.

Per
portie
Dagelijks
Aanbevolen
Recept
Totaal
Calorieën
152 kcal
7%2280 kcal
Vetten
1 g.
1%15 g.
Waarvan verzadigd
0 g.
1%0 g.
Waarvan onverzadigd
0 g.
0%0 g.
Cholesterol
0 g.
0%0 g.
Zout
0 g.
1%0 g.
Koolhydraten
30 g.
11%450 g.
waarvan Vezels
0 g.
0%0 g.
waarvan Suikers
0 g.
0%0 g.
Proteinen
0 g.
0%0 g.
Vitamine A
0 µg.
0%0 µg.
Vitamine C
0 mg.
0%0 mg.
Calcium
0 mg.
0%0 mg.
Ijzer
0 mg.
0%0 mg.

Voedingswaardegrafiek

Voedingswaarde grafiek voor Kaiserbroodjes