Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord
Paella Valenciana recept
Paella Valenciana recept

Paella Valenciana


Ingrediënten


1

Bereidingswijze


Was de bonen, doe ze in een kom met royaal koud water en laat ze een nacht in de koelkast weken. Giet de bonen de volgende dag af en doe ze in een pan met zoveel water, dat ze ca. 7 cm. onderstaan. Breng aan de kook en laat ca. 1 uur garen. Giet de bonen af en houd ze apart.
Maak de sperziebonen schoon, was ze onder koud water, snijd ze in stukjes van ca. 4 cm. en houd ze apart.
Verdeel de kip of het konijn in stukjes, verwijder vel en vet en bestrooi ze met zout en peper.
Verhit in een zeer grote koekenpan of in een paellapan de olijfolie en bak hierin de delen kip of konijn rondom goudbruin in 5 tot 10 minuten. Schep ze met een schuimspaan uit de olie en houd ze apart.
Ontdoe de tomaten van vel en pitjes en snijd ze in partjes. Pel en snipper de ui. Ontdoe de paprika van zaadjes en zaadlijsten en snijd in julienne-reepjes van ca. 6 cm. Doe alles in de olie in de paellapan, pers de knoflook hierboven uit en bak alles ca. 4 min. onder regelmatig omscheppen op een matig vuur. Snijd de chorizo in blokjes en fruit gedurende 4 minuten mee. Doe de stukken kip of konijn terug in de pan, voeg de bouillon toe en de sperziebonen en laat alles 10 min. zachtjes koken zonder deksel.
Was ondertussen de pijlinktvisjes, maak ze schoon, verwijder eventueel vinnen, vel, kop en baleinen. Houd alleen het witte zakje en de tentakels apart en snijd dit in stukjes.
Maak de mosselen schoon, ontdoe ze van de baarden en zet ze apart in een kommetje water.
Maak de venusschelpjes schoon en zet ze apart in een kommetje water.
Voeg nu de inktvis, de paprikapoeder, de saffraandraadjes, het takje rozemarijn en de rijst toe en laat 10 minuten sudderen op een matig vuur, zonder deksel en zonder te roeren. Voeg dan de witte bonen toe, de mosselen, de venusschelpjes en de witte wijn. Voorzichtig doorroeren en op smaak brengen met wat zout en versgemalen zwarte peper. Leg de langoustines of gamba’s bovenop en laat nog ca. 12 min. sudderen totdat de rijst bijna gaar is en de bouillon bijna geheel is geabsorbeerd. Voeg eventueel nog wat bouillon toe, mocht er te weinig vocht overblijven. Houd het vuur zo laag dat het mengsel niet aanbrandt zonder te roeren. Op de bodem mag wel een aanbaklaagje ontstaan, de soccarat of gouden korst, die bijzonder gewaardeerd wordt. Doe het vuur uit wanneer de rijst nog net niet gaar is en laat gedurende 5 tot 10 min. verder garen met het deksel op de pan.
Snijd de citroen overlangs in smalle partjes en leg die vlak voor het opdienen op de paella.

Meer Recepten



Allergenen Informatie

Voor dit paella valenciana recept heeft MijnReceptenboek.nl uitgebreide allergenen informatie beschikbaar. Heeft u last van een allergie? Bekijk dan de allergeneninformatie.

Recensies


Het recept Paella Valenciana heeft een gemiddelde waardering gekregen van 10 / 10 in 3 recensies

  • Heb dit recept nu meerdere malen gemaakt en het is top. Maar elke keer heb ik de kippenbouillon verminderd tot 500 ml en dat is echt meer dan genoeg in combinatie met de tomaten en de witte wijn.
    Hanneke gaf dit recept op 10 augustus 2014 5 uit 5 sterren
  • Rijst mag best een langkorrel zijn (maar is een smaak kwestie). De olie is echt veel en veel te veel een derde volstaat. De saffraan in het recept kan niet kloppen zou ca. 0,1 gram moeten zijn. De pa... Lees reactie
    Kczn gaf dit recept op 19 oktober 2013 5 uit 5 sterren
  • In al zijn eenvoud een meer dan prachtig en heerlijk gerecht. Erg lekker en zeker de moeite waard om na te maken.
    Michel gaf dit recept op 20 augustus 2012 5 uit 5 sterren
Zelf een recensie plaatsen

Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven