Boerenkool

Hier vertellen wij je alles over Boerenkool. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Boerenkool.

Gebruik van Boerenkool

Boerenkool

Om boerenkool schoon te maken, haalt u de bladeren van de stronk. Om al het zand er uit te spoelen wast u de bladeren grondig. Daarna snijd u de bladeren fijn. Boerenkool wordt gekookt of gestoomd gegeten. De kool laat weinig vocht los, dus zorg voor een ruime pan water. U kunt de bladeren ook oprollen en koken. Zo kunt u de bladeren vullen met bijvoorbeeld gehakt. Boerenkool heeft een sterke smaak en is daarom lastig te combineren met andere groentesoorten. Naast de klassieke boerenkoolstamppot zijn er ook lekkere ovenschotels te maken met boerenkool. De groente smaakt goed in combinatie met gehakt, hachee of kaas.

  • Brassica oleracea convar. acephala var. sabellicaLatijnse naam
  • struikboerenkool en maai- of dwergboerenkoolSoorten
  • KoolsoortenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Boerenkool

De boerenkool is een groente die behoort tot het bladgewas. De boerenkool is vooral in Nederland een populaire groente, waar hij vooral in de winter gegeten wordt, verwerkt in een stamppot met gekookte aardappelen en rookworst. Boerenkool is een typische wintergroente. De kool is verkrijgbaar in de maanden september tot en met januari. Ze wordt geteeld in Nederland. Daarbij is er sprake van een herfst - en winterteelt en men maakt onderscheid tussen struikboerenkool (herfst- en winterteelt) en maai- of dwergboerenkool (herfstteelt).

De pittige koolsmaak wordt minder na de vorstperiode, dan smaakt de boerenkool iets zoeter. Zetmeel in de kool wordt dan omgezet in suikers waardoor de pittige koolsmaak enigszins zoeter wordt. Vandaar dat men vaak zegt dat de boerenkool het lekkerst is als er vorst over heen is geweest. Boerenkool heeft een heldergroene kleur en een brede kroesrand aan de bladeren. De helderheid van de kleur van de groente geeft de versheid en kwaliteit aan. Verse boerenkool is enkele dagen houdbaar in de koelkast. U kunt boerenkool ook op een koele donkere plaats (bijvoorbeeld in de kelder) bewaren. De beste bewaartemperatuur is tussen 1 en 4 graden Celsius. De voorgesneden, panklare boerenkool is korter houdbaar, namelijk twee tot drie dagen. Bewaar de panklare boerenkool in de groentelade van de koelkast. De supermarkt verkoopt ook panklare boerenkool in een glazen pot en uit de diepvries. U kunt zelf boerenkool invriezen door de groente eerst korte tijd (ongeveer drie minuten) te blancheren. U kunt dit het best in de maanden oktober en november doen. Boerenkool slinkt tijdens het koken. Reken per persoon ongeveer 400 gram verse boerenkool.

Boerenkool is een voedzame en gezonde groente. De kool is rijk aan vezels en provitamine A (waaronder bètacaroteen), vitamine B2, B3, B6 en vitamine C, E en foliumzuur. Daarnaast bevat boerenkool veel mineralen zoals kalium, calcium, fosfor en magnesium.

Enkele gebruiksvormen van Boerenkool

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Boerenkool