Ouderwetse Groningse mous (stamppot boerenkool) volgens familierecept

Ingrediënten

+ -
print

Boodschappen toevoegen Toevoegen aan menu Mis je nog iets?

Keukenspullen

  • Garde
  • Pan

Bereidingswijze

  1. Doe de in een grote pan met een flinke laag water en wat .
  2. Breng aan de kook.
  3. Laat 60 minuten goed doorkoken.
    Kook wat water en giet dit over de gort in het mokje zodat de gort onder staat.
  4. Roer even door.
  5. Laat weken tot de boerenkool gaar is.
    Tijdens het koken van de boerenkool:
  6. schil de en snij ze in ruwweg 5 x 5 x 5 cm stukken.
  7. Zet deze op het vuur met een laag water met flink .
  8. Kook 40 minuten of tot de gaar zijn.
    Giet de gort en de af en laat even uitlekken.
  9. Smelt in de pan, waar de in zat, de en voeg de gort en toe.
  10. Laat even een kwartiertje sudderen op laag vuur.
    Giet de af en stamp ze goed door de .
  11. Roer goed door tegen brokken ongestampte aardappel.
  12. Breng op smaak met , peper, en .
  13. Wees niet bang voor zuurte, dat past goed bij de .
  14. Goed mengen.
    Laat de even afgedekt staan tot je het opdient.
  15. Verwarm ondertussen de en bak het in plakjes uit.
  16. Maak jus door een klontje vaste (vloeibare gaat stinken) bruin te laten worden en af te blussen met water, daarna er door mengen met een garde.
  17. Serveer jus, en worst bij de .
25
25
25

Voedselallergie informatie

Wij helpen graag thuiskoks en koks de bereiding van voedsel voor mensen met een voedselallergie of een bewuste levensstijl gemakkelijker te maken door duidelijke informatie omtrent de ingrediënten te verschaffen. Op basis van de ingredieënten die gebruikt worden om dit recept te kunnen bereiden, kunnen minimaal de volgende allergenen in deze receptuur aanwezig zijn: Tip: Klik op de dikgedrukte dieëten/allergieën om aan te geven met welke voedingsrestricties je te maken hebt. We zullen je (nog) beter informeren en ons aanbod dynamisch afstemmen waardoor je je dieët gemakkelijk kunt aanhouden.

  • Sporen van pinda kunnen voorkomen in bouillonpoeder en margarine
  • Sporen van gluten kunnen voorkomen in bouillonpoeder
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Sporen van sesam kunnen voorkomen in margarine
  • Sporen van ei kunnen voorkomen in bouillonpoeder
  • Sporen van koemelk kunnen voorkomen in bouillonpoeder, roomboter, margarine
  • Sporen van mosterd kunnen voorkomen in azijn
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Sporen van selderij kunnen voorkomen in bouillonpoeder
  • margarine kan sporen bevatten van lactose en Allergie in roomboter
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Sporen van sulfiet kunnen voorkomen in azijn
  • Sporen van soja kunnen voorkomen in bouillonpoeder en margarine
  • Sporen van vis kunnen voorkomen in margarine
  • zout en rookworst past niet in een zoutarm dieet.
Gebruik van onze allergenen informatie is voor eigen risico, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Reacties op dit recept (2)

Ouderwetse Groningse mous (stamppot boerenkool) volgens familierecept heeft een gemiddelde waardering gekregen van 9 / 10 in 2 recensies
RESET

Hi, even een vraagje. Is de gort wel goed gaar, omdat het maar even in de pan pruttelt met de boerenkool en boter? Want als je een vol Senseo mokje gort hebt, kan er al niet veel water meer bij! Ik da... Lees reactie
maria59 11 juni 2016
Heerlijk op deze manier je stampot boerenkool eten.
opa-henny 23 april 2016

Voedingswaardetabel

Tip: Bewuster met ingrediënten omgaan? Klik of druk op een voedingswaarde en wij geven aan welk ingrediënt de hoogste bijdrage heeft in desbetreffende voedingswaarde.

Per
portie
Dagelijks
Aanbevolen
Recept
Totaal
Calorieën
563 kcal
28%3378 kcal
Vetten
18 g.
26%108 g.
Waarvan verzadigd
0 g.
0%0 g.
Waarvan onverzadigd
0 g.
0%0 g.
Cholesterol
0 g.
0%0 g.
Zout
0 g.
0%0 g.
Koolhydraten
0 g.
0%0 g.
waarvan Vezels
0 g.
0%0 g.
waarvan Suikers
0 g.
0%0 g.
Proteinen
0 g.
0%0 g.
Vitamine A
0 µg.
0%0 µg.
Vitamine C
0 mg.
0%0 mg.
Calcium
0 mg.
0%0 mg.
Ijzer
0 mg.
0%0 mg.

Voedingswaardegrafiek

Voedingswaarde grafiek voor Ouderwetse Groningse mous (stamppot boerenkool) volgens familierecept