Pruimen
Hier vertellen wij je alles over Pruimen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Pruimen.
Gebruik van Pruimen
Pruimen smaken prima puur natuur als tussendoortje. Men kan de schil ook eten. Pruimen kunnen ook in de yoghurt worden bereid en zo bij het ontbijt worden gegeten. Pruimen doen het goed in desserts, zoals over de pudding, bij de vla of ijs. Er zijn diverse recepten beschikbaar voor het maken van pruimentaart. Van pruimen kunt u compote, moes, jam, gelei, chutney en saus maken. Pruimen zijn een prima ingrediënt voor in de fruitsalade. Lekker met een scheutje brandewijn. Pruimen worden veel gebruikt bij wildgerechten, zoals konijn. Varkensvlees kan prima worden gegeten met pruimen(saus).
- Prunus domesticaLatijnse naam
- verschillende rassen, onderscheid kan tussen Europese en Japanse pruim gemaakt wordenSoorten
- SteenvruchtenCategorie
- neeIn te vriezen
Algemene informatie over Pruimen
De pruim is een steenvrucht en groeit aan de pruimenboom. Daarom behoort de pruim ook tot de boomvrucht. Deze boom kan 3 tot 7 meter hoog worden. Er zijn verschillende pruimenrassen. De grote groengele pruim is de Reine Claude d’Oullins. De roodpaarse met goudgeel vruchtvlees is de Reine Claude d’Althan. De langwerpige paarse met geel vruchtvlees heeft de grappige naam Monsieur Hâtif. De bakpruim heeft een blauwe schil met geel vruchtvlees. Er zijn echter nog meer soorten. De grootste aanvoer van pruimen komt uit Californië, Frankrijk, Chili en Argentinië. Nederland levert pruimen in de periode van half juli tot half september.
De meeste pruimen hebben de vorm van een ei. Ze smaken als ze rijp zijn sappig en zoet. In het midden van de vrucht zit een pit. U kunt pruimen in de groente- en fruitwinkel verkrijgen en in de supermarkt. Pruimen zijn seizoengebonden. Door de vele soorten is er echter altijd wel een variant beschikbaar. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen de Europese cultuurpruim en de Japanse pruim. De Europese cultuurpruim bestaat in veel rassen. De Japanse pruim is groot, rond tot hartvormig en heeft een stevig vruchtvlees. Deze pruim wordt veel in het buitenland geteeld (bijvoorbeeld Californië) en is vanwege de export vrijwel het hele jaar door verkrijgbaar. Pruimen moeten stevig zijn, maar niet te hard. Harde pruimen zijn nog niet rijp. Omdat pruimen niet narijpen hebt u er in dat geval weinig aan. De vrucht moet bij lichte vingerdruk iets meegeven. Pruimen kunt u niet lang bewaren. U kunt ze op een koele plaats (niet in de koelkast) slechts een paar dagen bewaren. Pruimen bevatten veel vezels en vitamine C.
Enkele gebruiksvormen van Pruimen
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.Onze laatste recepten met Pruimen
-
Recept
Pruimentaart met kaneel455m
-
Recept
Kalkoen met pruimen420m
-
Recept
Gevulde pruimen met mascarponecrème410m
-
Recept
Gehaktballetjes met gedroogde pruimen415m
-
Recept
Chinese basissaus430m
-
Recept
Chocolademousse met portpruimen440m