Oesterzwammen

Hier vertellen wij je alles over Oesterzwammen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Oesterzwammen.

Gebruik van Oesterzwammen

Oesterzwammen

Was oesterzwammen niet, maar maak ze voorzichtig schoon met een borsteltje of wrijf ze schoon met keukenpapier. Als u ze wast zal de paddenstoel het water opzuigen en dan gaat er een groot deel van smaak en structuur van de zwam verloren. Snij de onderkant van de steel af. Mooie gelijkmatige plakjes bereikt u met een eiersnijder. Oesterzwammen kunnen verwerkt worden in soepen en sauzen of als bijlage bij een stukje vlees. De oesterzwam hoeft maar heel kort te worden verhit: hooguit een paar minuten. Zo blijft hij stevig. De oesterzwam slinkt niet bij de bereiding. De smaak van oesterzwammen past goed bij kip, kalfsvlees en vis. Men kan oesterzwammen paneren en bakken en zodoende kan de zwam het vlees voor een keer vervangen.

  • Pleurotus ostreatusLatijnse naam
  • enkele dagenHoudbaarheid
  • witte, gele, grijze en roze oesterzwammenSoorten
  • PaddestoelenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Oesterzwammen

De oesterzwam is een paddenstoel. De naam heeft de paddenstoel te danken aan zijn vorm. De hoed van deze zwam heeft namelijk de vorm van een oester. Oesterzwammen groeien in het wild. Men kan ze vinden op dood hout of boomstammen. In Nederland teelt men de oesterzwam op zakken die gevuld zijn met een mengsel van stro en water. Men plukt ze in trossen waarbij ze stuksgewijs worden losgesneden.

De oesterzwam heeft zacht wit vezelig vruchtvlees, een kleine steel en onder de waaiervormige hoed vertoont de zwam een soort lamellenstructuur aan de onderzijde. De doorsnede van de hoed kan variëren van 5 tot 15 centimeter. De kleur van de hoed kan variëren van lichtbeige tot lichtgrijs. Er worden ook gele oesterzwammen geteeld. De smaak van oesterzwammen is aromatischer en zachter dan die van de champignon.

Oesterzwammen eet men het beste op de dag van aankoop, dan zijn ze het verst en het lekkerst. De paddenstoel is na aankoop nog enkele dagen houdbaar. U moet de oesterzwam wel in plastic folie of in een papieren zak bewaren. Houdt u er rekening mee dat oesterzwammen makkelijk geurtjes over nemen en leg ze daarom niet in de buurt van sterk geurende groenten als prei of ui. Leg ze ook niet in de buurt van citrusvruchten. Deze verspreiden een stof waardoor de zwammen te snel narijpen en bederven. De oesterzwam heeft een laag watergehalte en zal daarom niet snel uitdrogen. Let bij de aankoop van oesterzwammen op het uiterlijk. Ze moeten er fris en gaaf uitzien, fris ruiken en aan de steeltjes behoort geen aarde te zitten. Reken 200 gram oesterzwammen per persoon als u ze wilt bereiden als groente en ze wilt bakken of stoven of koken. Voor een salade of tweede groente hebt u voldoende aan 100 tot 125 gram per persoon. Ingevroren paddenstoelen bewaart u 3 maanden in de vriezer.

Oesterzwammen hebben een grote voedingswaarde. Ze bevatten eiwitten, mineralen (o.a. kalium, fosfor, koper, calcium, natrium, ijzer en mangaan) en vitaminen. B1, B2, B6, foliumzuur, C en H. Oesterzwammen zijn caloriearm en passen uitstekend in een vegetarische maaltijd.

Enkele gebruiksvormen van Oesterzwammen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Oesterzwammen