De korst:
Meng bloem, suiker en kaneel in een kom.
Voeg de blokjes toe en kneed het mengsel met de vingertoppen tot het lijkt op grof broodkruim.
Voeg het losgeklopte toe en werk dit snel met de vingers door het deegkruim.
Het deeg kan mog iets te klef aanvoelen, doe er dan nog wat bloem bij.
Zet 1/3 deel van het deeg apart.
Doe het andere deel in een ronde pieschaal met een diameter van 21,5 cm en een hoogte van 4 cm.
Smeer de schaal in met en bedek de bodem met in vorm geknipt bakpapier.
Druk het deeg met een bevochtigde kunststof pannenlikker tegen de zijkant en de bodem .
Maak de likspaan nat en strijk het deeg glad.
Verwerk het weggezette deeg tot korrels.
Spreidt het deeg uit over een snijplank en strooi er een handje bloem overheen.
Werk het bloem door het deeg.
Hak met een keukenmes door het deeg tot er korreltjes ontstaan met de grootte van een kleine erwt.
Zeef het overtollige meel uit en zet het deegstrooisel apart.
De vulling:
Doe de abrikozen in een roestvrijstalen pan en overgiet ze met kokend water tot ze onderstaan.
Laat ze ruim een uur weken en gooi daarna het weg.
Voeg dan bij de de geraspte schil van de , het sinaasappelsap, de , de suiker, de wijn(150 milliliter) en het water(150 milliliter).
Roer alles door elkaar en breng dan het mengsel aan de kook.
Doe het deksel op de pan en laat het mengsel gedurende een half uur zachtjes koken.
Laat de pan afkoelen op restwarmte en laat de brij langdurig weken, het liefst een hele dag.
Je moet je vooral niet haasten!
Vervolgens halveer je alle abrikozen(200 gram) die nog heel zijn en dan breng je de pulp weer aan de kook.
Laat de pulp nog 20 minuten zachtjes koken, met het deksel op de pan, totdat het fruit volkomen mals is.
Haal dan het deksel van de pan en laat het sap indikken tot het stroperig wordt.
Zeef de abrikozenstroop af en roer dat door het potje abrikozenjam(1 stuk).
Roer dan een paar flinke scheppen van de kruidige jam door de abrikozenpulp.
Je hebt dan een heerlijke abrikozencompote.
Verdeel de compote over de taartbodem en bedek de compote met de achtergehouden deegkorreltjes.
Zet de pieschaal gedurende 30 minuten in het midden van de tot 190 graden celsius voorverwarmde oven.
Wij helpen graag thuiskoks en koks de bereiding van voedsel voor mensen met een voedselallergie of een bewuste levensstijl gemakkelijker te maken door duidelijke informatie omtrent de ingrediënten te verschaffen. Op basis van de ingredieënten die gebruikt worden om dit recept te kunnen bereiden, kunnen minimaal de volgende allergenen in deze receptuur aanwezig zijn:
Tip: Klik op de dikgedrukte dieëten/allergieën om aan te geven met welke voedingsrestricties je te maken hebt. We zullen je (nog) beter informeren en ons aanbod dynamisch afstemmen waardoor je je dieët gemakkelijk kunt aanhouden.
Pinda
Geen overeenkomsten gevonden.
Gluten
Sporen van gluten kunnen voorkomen in wijn
Suiker
basterdsuiker en basterdsuiker past niet in een suiker-arm dieet.
Sesam
Geen overeenkomsten gevonden.
Ei
wijn kan sporen bevatten van ei en Allergie in ei
Koemelk
boter kan sporen bevatten van koemelk en Allergie in boter
Mosterd
Geen overeenkomsten gevonden.
Noten
Geen overeenkomsten gevonden.
Selderij
Geen overeenkomsten gevonden.
Lactose
boter is niet geschikt voor een lactose-intollerantie
Schaaldieren
Geen overeenkomsten gevonden.
Sulfiet
Sporen van sulfiet kunnen voorkomen in wijn
Soja
Geen overeenkomsten gevonden.
Vis
Geen overeenkomsten gevonden.
Zoutarm
Geen overeenkomsten gevonden.
Gebruik van onze allergenen informatie is voor eigen risico, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.
Reacties op dit recept (1)
Kruidig abrikozenbaksel heeft een gemiddelde waardering gekregen van 8 / 10 in 1 recensie RESET
Hoeveel abrikozen? Vers of gedroogd?
30 juli 2011
Voedingswaardetabel
Tip: Bewuster met ingrediënten omgaan? Klik of druk op een voedingswaarde en wij geven aan welk ingrediënt de hoogste bijdrage heeft in desbetreffende voedingswaarde.