10 x …. typisch Frans

Frankrijk is het land van de wijn, de Franse kazen en het stokbrood. Je kunt gerust stellen dat voedsel voor de Fransen erg belangrijk is. Het land heeft van alle landen ter wereld de meeste karakteristieke culinaire zaken en gebruiken. In dit artikel zullen er tien uitgelicht worden.


1.  Franse broden

Het stokbrood is een typische Franse uitvinding. Stokbrood is een onmisbare toevoeging aan elke maaltijd. Stokbrood wordt voor de maaltijd al op tafel gezet, al of niet vergezeld van boter. De croissant hoort bij het traditioneel toeristenontbijt in Frankrijk. De croissant wordt geserveerd met boter en jam. De echte Fransen ontbijten echter met een kop slappe koffie, eventueel met een stuk stokbrood die men in de koffie dipt.

2.  Wijn

In Frankrijk hoort bij iedere maaltijd een goed glas wijn. Frankrijk is een van de grootste wijnlanden van de wereld. Het drinken van twee tot vier glazen wijn per dag heeft een bloedverdunnende werking, waardoor het risico van stolling, en daarmee ook het risico van verstopping van de aderen, wordt verminderd. De wijnen worden genoemd naar de streek waar ze vervaardigd worden, zoals de bekende Bordeaux, Bourgondië, Languedoc, Elzas, Côtes du Rhône, en andere.


3.  Champagne

Champagne is een mousserende wijn die geproduceerd wordt in het noordelijk gelegen Champagne gebied. De wijn uit deze streek mag als enige de naam “Champagne”dragen. De specifieke bereiding van Champagne is ontwikkeld door een monnik, Dom Pérignon. Campagne kan de hele dag door bij elke gelegenheid gedronken worden. In de Champagne streek wordt bij de Champagne een soort langevinger koekje geserveerd. Dit koekje wordt “biscuit de Champagne” genoemd.

4.  Franse kruiden

Kruiden zijn onmisbaar in de Franse keuken. Uit de Provence komen de meeste soorten. Tijm, laurier, en rozemarijn zijn de bekendste.


5.  Franse likeuren
Franse likeuren worden gedistilleerd uit rottend fruit en fruitafval. Ze hebben een hoog alcoholpercentage. Cognac en Armagnac zijn de bekendste soorten die behoren tot de “eau de vie”. Ze worden gemaakt van rottende druiven. De bekende Calvados is een “eau de vie”, gemaakt van rotte appels. Een “Marc” is een bijproduct van de wijnproductie. Men maakt er aperitieven en digistiven van. Een bekend aperitief is Pastis die een sterke anijssmaak heeft.         6.  Franse kaas

Franse kazen zijn wereldberoemd. Camembert en Brie zijn de bekendste. Er zijn meer kaassoorten dan wijnen. Roquefort is een bekende schimmelkaas. Franse kazen verschillen allemaal van smaak. In Frankrijk eet men de kaas na de warme maaltijd. Een kaasplateau is een kaasplank met ten minste drie soorten kaas. Het is de bedoeling om van twee of drie soorten een heel klein stukje te nemen.

7.  Haute cuisine

De Franse keuken bestaat over het algemeen uit een traditionele boerenkeuken, met overvloedige vette stoofpotten of braadschotels. De Franse chef-kok Escoffier is de grondlegger geweest van verfijning van deze authentieke keuken. Het boek dat hij schreef over de traditionele bereiding van de klassieke gerechten uit de Franse keuken wordt tegenwoordig nog steeds gezien als “Het Franse kookboek”.

8.  Nouvelle cuisine

Na 1968 ontstond belangstelling voor een nieuwe bereiding van voedsel, de nouvelle cuisine. Deze nieuwe keuken bestond uit kleine hoeveelheden vetarm voedsel. Trendy restaurants in de grote steden gingen er helemaal in op en verdienden er veel sterren mee. Buiten de grote steden is deze keuken niet aan de Fransen besteed. Zij zien de nouvelle cuisine, net als over het algemeen de Nederlanders, als “weinig eten voor hoge prijzen”.

9.  Oesters

Oesters zijn een geliefde delicatesse in Frankrijk. Het dankt zijn Franse naam “huitres”aan de maatregel van kardinaal Richelieu dat oesters in Parijs alleen gegeten mochten worden gedurende de 8 (huit) maanden dat de “r” in de maand zat. Het liefst eet men de oester rauw, levend en vers, vergezeld met een glas koude witte wijn.

10.  Wild en gevogelte

Eend is een tamelijk gewoon gerecht voor de Fransen. Op het wildmenu vindt u ganzenlever, konijnen, hertjes, everzwijn, patrijzen en kwartels.


Lees ook