Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

De geschiedenis van de chocoladeletter

    De chocoladeletter hoort bij Sinterklaas. In Nederland worden de letters vaak in de schoen gedaan of als cadeau aan elkaar gegeven. Het is dan ook een echte Hollandse lekkernij en er zit een heuse geschiedenis achter. Vroeger maakt men al letters, maar dan van brooddeeg. Brooddeegletters zouden in de middeleeuwen op kloosterscholen gebruikt worden om de kinderen te leren schrijven. Als beloning werden de broodletters dan achteraf opgegeten. Er werden ook al koekletters gemaakt in de zestiende en zeventiende eeuw. Rond het einde van de 19e eeuw kwamen er chocoladeletters uit de fabriek op de markt.

    De chocoladeletter werd in 1899 voor het eerst beschreven in een woordenboek uit die tijd genaamd ‘Woordenschat’. De chocoladeletter wordt er als volgt omschreven: ‘groote, lange, zwarte letters, waarmeede de naam van een artist of leverancier op aanplakbiljet, affiche enz. staat uitgedruct.’ De chocoladeletter werd altijd in hetzelfde lettertype gemaakt, namelijk Egyptienne. De reden daarachter zou kunnen zijn dat het een massieve lettersoort is, en daardoor de chocolade minder kwetsbaar. Naast dit degelijke lettertype, kwamen er in de jaren dertig ook letters met meer flair en sierlijkheid. Men gebruikte de zogenaamde bamboeletter en nog steeds wordt dit lettertype gebruikt door verschillende banketbakkers. Nog steeds worden de letters massaal in het lettertype Egyptienne gemaakt. Soms probeert een chocoladefabrikant iets anders uit, maar het blijkt dat de consument het liever bij het oude vertrouwde lettertype houdt.




    De letters werden vroeger gegoten in metalen vormen. Tegenwoordig gebruiken de fabrieken er kunststof vormen voor. Ze worden niet alleen in Nederlandse fabrieken gemaakt, er zijn ook fabrieken in Duitsland en Oostenrijk waar letters worden gemaakt. Alleen kent men er de ‘Sinterklaastraditie’ niet. Ze worden daar vooral rond de jaarwisseling verkocht. De letter M wordt het meest verkocht. Het is niet duidelijk waarom de letter M zo populair is. Misschien denken mensen dat deze letter groter is en dat je dus meer chocolade voor je geld krijgt. Dat is een onjuiste gedachte, want alle letters wegen precies hetzelfde. Niet alle fabrikanten maken het complete alfabet. Vaak ontbreken de I, U, X, Y en Z in het assortiment van bepaalde fabrikanten (zoals bij Droste bijvoorbeeld). Er worden jaarlijks naar schatting ongeveer 12 tot 14 miljoen chocoladeletters verkocht. Daarvan is zestig tot zeventig procent melkchocolade.



    Lees ook

    • Nitriet en nitraat in onze voedingNitriet en nitraat in onze voeding
      Waarom kan men vis beter niet combineren met spinazie en waarom is het ongezond spinazie voor een tweede keer op te warmen? Het heeft te maken met het nitrietgehalte in d
    • KerstmisKerstmis
      Kerstmis is vaak synoniem aan het samenzijn met familie en vrienden, lichtjes, en lekker (veel) eten. Het is een sfeervol feest, ook dankzij de prachtige versieringen op
    • Oh my banana!Oh my banana!
      Bananenbrood. Tot voor een kort een onbekend gerecht en nu is het één van de grootste foodhypes op het moment in Nederland. De bananenbrood vind zijn oorspr
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven